Wykonanie
W końcu zakupiłam po raz pierwszy w tym sezonie pęczek białych
szparagów, przygotowałam z nimi przystawkę – bardzo prostą, nieskomplikowaną, a zarazem wykwintną. Polecam!
Składniki na 6 ruloników:ok. 24 białych
szparagów18 plastrów
boczku6 plastrów
sera żółtegokopereksól i
cukier do gotowania
szparagów2 litry
wody1 łyżka
masła1. Wstawić
wodę z
solą i 1 łyżeczką
cukru – jeśli nie mamy specjalnego garnka do gotowania
szparagów, możemy je ugotować w szerokim garnku o płaskim dnie. Rozgrzać piekarnik do 200 °C. Naczynie do zapiekania posmarować
masłem.2.
Szparagom odciąć zdrewniałe końcówki, jeśli są bardzo mięsiste należy je też delikatnie oskrobać. Opłukać
szparagi pod bieżącą
wodą i związać w pęczek sznurkiem. Wrzucić do wrzątku. Gotować ok. 5 minut, w przypadku grubszych
szparagów ok. 8 minut. Wyjąć z wrzątku na sito.3. Gdy
szparagi lekko przestygną, odwiązać sznurek, położyć na desce i zawijać w ruloniki z
boczku. Najlepiej położyć trzy plasterki
boczku na desce, tak aby jeden zachodził nieco na drugi, na tym położyć 4
szparagi i zawijać. Można spiąć wykałaczkami. Ułożyć ruloniki w brytfannie i zapiekać na górnej półce piekarnika 10 minut.4. Po 10 minutach wyjąć danie z piekarnika i obłożyć ruloniki plastrami
sera. Zapiekać jeszcze 2 minuty.5. Podawać posypane
koperkiem. Jako danie główne jest idealne dla dwóch osób, a jako przystawka dla 3-6 (po 1 lub 2 rulonikach).