Wykonanie
Wreszcie moje ukochane
szparagi, choć najbardziej lubię zielone, jednak i białymi nie pogardziłam, tym bardziej, że cena 4 złotych za pęczek iście zachęcała mnie do kupna. Tego właśnie zazdroszczę chłopakowi - wszędobylskiego dostępu do
szparagów (mieszka w miejscu gdzie praktycznie każdy sąsiad je uprawia), stąd też ich niska cena. U mnie natomiast
szparagi można dostać w dwóch miejscach albo na targu (cena 11 złotych za pęczek, często już fioletowych od słońca
szparagów), albo w warzywniaku (cena 12 - 13 złotych za pęczek, co prawda świeższe, jednak to nie to samo co te świeżo zebrane z
pola).Przyrządziłam je tradycyjnie z
tarta bułką na masełku, takie lubię najbardziej.Składniki2 pęczki białych
szparagówbułka tartamasłosól,
cukierSposób1. PRZYGOTOWANIE.
Szparagi dokładnie obrać, od góry do dołu, zaczynając tuż pod główką. Usunąć zdrewniałe końcówki, moje
szparagi były tak świeże, że wystarczyło odciąć po niecałym centymetrze. Obrane związać nitką.2. GOTOWANIE.
Szparagi gotujemy na stojąco, tak, aby główki wystawały ponad
wodę, najlepiej jest je gotować w wąskim wysokim garnku. Gotujemy je pod przykryciem na małym ogniu w osolonej wodzie ze szczyptą
cukru. Ważne aby
szparagów nie gotować zbyt długo, gdyż stracą aromat i będą się rozpadać.Osobiście białe
szparagi gotuję 10 minut, ponieważ wolę nieco twardsze niż rozgotowane.Ugotowane
szparagi wyciągamy z
wody łyżką cedzakową.3. PODANIE. Podajemy polane
bułką tartą zrumienioną na
maśle.