ßßß Cookit - przepis na Zielone szparagi w bekonie.

Zielone szparagi w bekonie.

nazwa

Wykonanie

Czasami jest tak, że mamy ochotę na coś innego. Dobre są wtedy szparagi, których na co dzień raczej się u mnie w domu nie je. Szparagi w boczku bądź w bekonie możemy przygotować jako przekąskę lub jako dodatek do obiadu.
Składniki:
zielone szparagi,
cienkie plastry boczku bądź bekonu,
masło,
bułka tarta.
Szparagi umyć, osuszyć. Obciąć zdrewniałe końcówki. Następnie należy szparagi związać nitką, ale nie za mocno. Gotować w osolonej wodzie, szczyptą cukru i łyżeczką masła. Szparagi najlepiej gotować w wysokim i wąskim garnku, tak by końcówki wystawały, ale nie jest to konieczne - można gotować je na leżąco. Gotować ok.10 min., ale sprawdzać ich miękkość np.wykałaczką by ich nie rozgotować. Ugotowane szparagi pojedynczo zawijać w plastry boczku. Włożyć do piekarnika rozgrzanego do ok.200 stopni. Gdy boczek się lekko zarumieni można wyciągnąć. Ja nie przepadam za mocno
zarumienionym boczkiem, dlatego u mnie na zdjęciach jest taki jasny. Wasz może być ciemniejszy i bardziej chrupiący.
Masło rozpuścić na patelni, dodać bułkę tartą i wymieszać. Polać szparagi i gotowe :)
Smacznego!!!
Źródło:http://wkuchniumoniki.blogspot.com/2013/06/zielone-szparagi-w-bekonie.html