Wykonanie
Czasami jest tak, że mamy ochotę na coś innego. Dobre są wtedy
szparagi, których na co dzień raczej się u mnie w domu nie je.
Szparagi w
boczku bądź w
bekonie możemy przygotować jako przekąskę lub jako dodatek do obiadu.
Składniki:
zielone szparagi,cienkie plastry
boczku bądź
bekonu,
masło,
bułka tarta.
Szparagi umyć, osuszyć. Obciąć zdrewniałe końcówki. Następnie należy
szparagi związać nitką, ale nie za mocno. Gotować w osolonej wodzie, szczyptą
cukru i łyżeczką
masła.
Szparagi najlepiej gotować w wysokim i wąskim garnku, tak by końcówki wystawały, ale nie jest to konieczne - można gotować je na leżąco. Gotować ok.10 min., ale sprawdzać ich miękkość np.wykałaczką by ich nie rozgotować. Ugotowane
szparagi pojedynczo zawijać w plastry
boczku. Włożyć do piekarnika rozgrzanego do ok.200 stopni. Gdy
boczek się lekko zarumieni można wyciągnąć. Ja nie przepadam za mocnozarumienionym
boczkiem, dlatego u mnie na zdjęciach jest taki jasny. Wasz może być ciemniejszy i bardziej chrupiący.
Masło rozpuścić na patelni, dodać
bułkę tartą i wymieszać. Polać
szparagi i gotowe :)
Smacznego!!!