Wykonanie
Szparagi są bardzo zdrowe. Spowalniają proces starzenia, pomagają w regeneracji uszkodzonych komórek, wspomagają pracę układu krążenia. Poprawiają kondycję skóry, włosów i paznokci. Wspomagają pracę nerek. Wzmacniają układ odpornościowy, mają właściwości moczopędne. Zachęcam do spożywania
szparagów. Wiem, że nie należą do najtańszych lecz warto się na nie skusić. To samo zdrowie.
Składniki:
0,5 kg
szparagówPrzyprawy :
sól2 łyżki
masła2 łyżki
bułki tartejWykonanie:
Szparagi obrać maszynką do obierania warzyw z wierzchniej warstwy aby nie były włókniste po ugotowaniu. (Obierać należy od główki w dół).
Przygotować wysoki wąski garnek (można przyciąć ok 1-3 cm dół
szparagów i wykorzystać je do ugotowania zupy).
Włożyć
szparagi do garnka w pozycji pionowej.Zalać
wodą. Posolić (z umiarem) i ugotować.
Po ugotowaniu wyjąć i odsączyć z
wody (
wody nie wylewać, posłuży do ugotowania zupy).
Na patelni rozgrzać
masło na którym należy ułożyć
szparagi.
Posypać
bułka tartą. Chwilę podgrzać i odwrócić na druga stronę by zrumieniła się
bułka.
Podawać gorące.
Uwaga:
Kupiłam 1/2 kg
szparagów za 5, 20 zł . po okazyjnej cenie lecz na rynku są zazwyczaj po ok 8 zł. Do tego pozostałe produkty wiec szacunkowy koszt na czerwiec 2015 rok wyniósł ok. 6,5 zł.
Cały obiad dla dwóch osób wyniósł mnie ok. 14,50 zł a były to:
ziemniaki(1,20 zł.),
parówki z
cebulą usmażone na patelni (3,50 zł.), surówka z
kalarepy (3,50 zł.) i
szparagi na
maśle z
bułka tartą (6,50 zł)