Wykonanie
Szparagi w otoczce świeżego, roztopionego
masła z dodatkiem
bułki tartej...
Przyznam się szczerze, że kilka lat temu spróbowałam zrobić
szparagi... i od tamtej chwili podchodziłam do nich trochę jak do jeża (nie obrażając naszej
Jurki :))... Było tak do tego tygodnia, gdzie zostałam obdarowana dwoma pęczkami - białych i zielonych wraz ze słowami "zrobisz takie pyszneeee...?". No cóż, stwierdziłam - trzeba się zmierzyć ponownie... Zrobiłam, polubiłam i stwierdziłam, że do
szparagów najwyraźniej trzeba było kulinarnie dorosnąć :)... Zrozumiałam, że w moim guście są bardziej zielone - delikatniejsze, niż białe, chociaż też i te mają swój odmienny urok. Zamiast wymyślać, tak jak poprzednio
sos beszamelowy - zrobiłam je prosto, aby się do nich przekonać... z
masełkiem i
bułką tartą. Wyszły pyszne :)Składniki:-
szparagi-
masło-
bułka tarta- osolona
woda do zagotowaniaPrzygotowanie:W szparagach obcinamy zdrewniałe końcówki... i nie wyrzucamy ich, ale składamy do woreczka, aby zrobić z nich później krem. Dodatkowo białe
szparagi obieramy cienko pomijając główki. Gotujemy
wodę i wrzucamy je do wrzącej główkami do góry (aby wystawały ponad poziom
wody). Gotujemy do miękkości, pamiętając, że
szparagi zielone będą gotowe wcześniej niż białe. Na patelni rozpuszczamy
masło, następnie dodajemy
bułkę tartą i smażymy do zarumienienia. Na patelnię wykładamy gotowe
szparagi i zdecydowanie potrząsamy tak, aby
szparagi zostały pokryte zasmażką z
bułki tartej. Wykładamy na talerz i gotowe :) Smacznego! :)