Wykonanie
Kotlety mielone,to jedno z bardziej prostych dań
mięsnych i bardzo lubianych.Dzisiaj proponuję nadziewane
pieczarkami z dodatkiem
natki pietruszki,bardzo smaczne na ciepło i również na zimno.
SKŁADNIKI :0,5 kg mielonej
łopatki1
jajko1 średnia
cebula,drobno skrojona2 zmiażdżone ząbki
czosnku1 czerstwa
bułka namoczona w wodzie
sól,
pieprz,słodka i
ostra papryka w proszku do smaku1/4 łyżeczki
majeranku30 dkg
świeżych pieczareknatka pietruszkibułka tarta do obtoczenia kotletów
olejRZYGOTOWANIE :
Mięso mielone przekładamy do większego naczynia,dodajemy
jajko,namoczoną-wyciśniętą
bułkę,
czosnek,
cebulę i resztę przypraw.Wszystkie składniki dokładnie mieszamy.
Pieczarki płuczemy w bieżącej wodzie,osuszamy ściereczką,szatkujemy,podpiekamy na patelni z
oliwą,
solą i odrobiną
pieprzu.
Pieczarki przekładamy do naczynia.
Natkę pietruszki drobno kroimy,dodajemy do
pieczarek.Porcje przygotowanego
mięsa,rozkładamy w dłoni,dodajemy na środek odrobinę
pieczarek i składamy kotlet,sklejając boki.Obtaczamy uformowane
mięso w
bułce tartej.Pieczemy na
oleju,z obu stron, do uzyskania złotego koloru.Podajemy ciepłe z
ziemniakami,
ryżem,
kaszą z ulubioną surówką,lub jak często się u mnie zdarza,zjadamy zimne z
pieczywem,Polecam:)