ßßß Cookit - przepis na KOTLETY MIELONE NADZIEWANE PIECZARKAMI

KOTLETY MIELONE NADZIEWANE PIECZARKAMI

nazwa

Wykonanie

Kotlety mielone,to jedno z bardziej prostych dań mięsnych i bardzo lubianych.Dzisiaj proponuję nadziewane pieczarkami z dodatkiem natki pietruszki,bardzo smaczne na ciepło i również na zimno.
SKŁADNIKI :
0,5 kg mielonej łopatki
1 jajko
1 średnia cebula,drobno skrojona
2 zmiażdżone ząbki czosnku
1 czerstwa bułka namoczona w wodzie
sól,pieprz,słodka i ostra papryka w proszku do smaku
1/4 łyżeczki majeranku
30 dkg świeżych pieczarek
natka pietruszki
bułka tarta do obtoczenia kotletów
olej
RZYGOTOWANIE :
Mięso mielone przekładamy do większego naczynia,dodajemy jajko,namoczoną-wyciśniętą bułkę,czosnek,cebulę i resztę przypraw.Wszystkie składniki dokładnie mieszamy.Pieczarki płuczemy w bieżącej wodzie,osuszamy ściereczką,szatkujemy,podpiekamy na patelni z oliwą,solą i odrobiną pieprzu.Pieczarki przekładamy do naczynia.Natkę pietruszki drobno kroimy,dodajemy do
pieczarek.Porcje przygotowanego mięsa,rozkładamy w dłoni,dodajemy na środek odrobinę pieczarek i składamy kotlet,sklejając boki.Obtaczamy uformowane mięso w bułce tartej.Pieczemy na oleju,z obu stron, do uzyskania złotego koloru.
Podajemy ciepłe z ziemniakami,ryżem,kaszą z ulubioną surówką,lub jak często się u mnie zdarza,zjadamy zimne z pieczywem,Polecam:)
Źródło:http://mariola1975.blogspot.com/2013/05/kotlety-mielone-nadziewane-pieczarkami.html