ßßß
SKŁADNIKI na 4 porcje:500 g mięsa mielonego z indyka3 łyżki startego Grana Padano (można zastąpić bułką tartą lub krakersami)3 łyżki posiekanych świeżych ziół (koperek, natka pietruszki, bazylia)pół łyżeczki musztardyłyżeczka koncentratu pomidorowegosól, pieprzoliwa z oliwekDodatkowo:4 duże bułki4 plastry mozzarelli8 liści sałaty1 mała cebula + łyżka olejupapryka lub pomidormusztardamarynowana papryka JalapeñoPRZYGOTOWANIE:W misce rękoma łączymy mięso z serem, posiekanymi ziołami, musztardą oraz koncentratem pomidorowym, następnie całość doprawiamy solą i pieprzem. Powstałą masę dzielimy na cztery części i z każdej formujemy dość cienkie placki (burgery podczas smażenia zmniejszą swoją objętość). Przy tej czynności trzeba naoliwić sobie ręce, wtedy mięso nie będzie kleić się do dłoni oraz pokryje się cieniutką warstwą tłuszczu pomocną przy smażeniu. Surowe burgery odkładamy na pół godziny do lodówki by smaki się przegryzły.Na patelni rozgrzewamy olej i obsmażamy krążki cebuli na złoto. Następnie smażymy na niej z obu stron burgery (nie dodając już tłuszczu) aż nabiorą rumianego koloru.Bułki kroimy na pół (ja opiekłam je na suchej patelni by były chrupkie). Każdy spód smarujemy musztardą i układamy na nim po dwa liście sałaty oraz usmażonego burgera. Na gorące mięso kładziemy mozzarellę, krążki papryki, cebulki oraz paprykę Jalapeño . Całość można polać ulubionym sosem majonezowym, ale tu trzeba się liczyć z dodatkowymi kaloriami :) Smacznego!