Wykonanie
Witajcie Moi
DrodzyZa oknem pochmurno i nie zbyt ciekawie, senność ogarnianie jednego z nas, dlatego najchętniej chciałoby się pozostać w domu. Los chciał, że ten stan trafił na mój wolny dzień, dlatego zrodziła się ochota na domowy obiad i pokrzątanie się w kuchni, która jest dla mnie swoistym azylem. Jak dla mnie nie ma nic przyjemniejszegood zapachów przygotowywanego jedzenia w kuchni i tej chwili,kiedy to cały świat się jest gdzieś tam za
rogiem. Ważne jest dla mnie też to, aby w mojej kuchni znajdowały się niezbędne przedmioty i cieszące mnie swoim wyglądem, co wpływa na atmosferę pomieszczenia.Potrzebne składniki:
Składniki na obiad dla 2 osóbFilety z
mintaja:2 filety z
mintajapół
cytrynysólbułgarska
przyprawa do ryb Picantina
mąka pszennajajkobułka tartaolej rzepakowyFaszerowane
papryki:2
czerwone paprykicebulakawałek
żółtego sera200g
kuskusu2 ząbki
czosnkupuszka
kukurydzyoliwa z oliwekFrytki:6 dużych
ziemniakówsólolej rzepakowyKuskus zalewamy gorącą
wodą i solimy, po okoły 5 minutach będzie gotowy. Przyznam szczerze, że
kuskus zwrócił na siebie moją uwagę stosunkowo niedawno, jednak na tyle bym bez
oporów po niego sięgał. W tym czasie siekamy
cebulę i smażymy na
oliwie z oliwek.
Usmażoną
cebulę i
kukurydzę dodajemy do
kuskusu,po czym mieszamy.
Papryki kroimy na pół i pozbawiamy gniazda z nasionami.Następnie wypełniamy farszem z
kuskusu po brzegi.
Na wierzchu posypujemy
startym serem i wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni na około 30 minut.
Ziemniaki obieramy ze skórki i kroimy w paski, następnie smażymy na rozgrzanym
oleju rzepakowym.
Nadszedł i czas na
rybę czyli filet z
mintaja. Filety z
mintaja skrapiamy
sokiem z cytryny z obu stron, po czym posypujemy bułgarską
przyprawą do ryb Picantina. Ową
przyprawę dostał od koleżanki z pracy, która spędziła swoje wakacje w Bułgarii i muszę Wam szczerze powiedzieć, że przypraw jest fantastyczna. Nie spodziewałem się po takiej
przyprawie zbyt wiele, a tu się okazało, że
przyprawa pachnie
ziołami i
cytryną i nadaje takiego smaku rybie.
Następnie
rybę obtaczamy w
mące,
jajku i na koniec w
tartej bułce. Smażymy na rozgrzanym
oleju rzepakowym z obu stron.
Usmażoną
rybę wykładamy na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.Na talerz wykładamy filet z
mintaja, 2 połówki faszerowanej i frytki,do tego w sam raz będzie domowy kompot lub świeżo wyciskany sok. Życzę wszystkim smacznego i zapraszam do skorzystania z innych przepisów.