ßßß Cookit - przepis na Filet z mintaja, faszerowane papryki i frytki

Filet z mintaja, faszerowane papryki i frytki

nazwa

Wykonanie

Witajcie Moi Drodzy
Za oknem pochmurno i nie zbyt ciekawie, senność ogarnia
nie jednego z nas, dlatego najchętniej chciałoby się pozostać w domu. Los chciał, że ten stan trafił na mój wolny dzień, dlatego zrodziła się ochota na domowy obiad i pokrzątanie się w kuchni, która jest dla mnie swoistym azylem. Jak dla mnie nie ma nic przyjemniejszego
od zapachów przygotowywanego jedzenia w kuchni i tej chwili,
kiedy to cały świat się jest gdzieś tam za rogiem. Ważne jest dla mnie też to, aby w mojej kuchni znajdowały się niezbędne przedmioty i cieszące mnie swoim wyglądem, co wpływa na atmosferę pomieszczenia.
Potrzebne składniki:
Składniki na obiad dla 2 osób
Filety z mintaja:
2 filety z mintaja
pół cytryny
sól
bułgarska przyprawa do ryb Picantina
mąka pszenna
jajko
bułka tarta
olej rzepakowy
Faszerowane papryki:
2 czerwone papryki
cebula
kawałek żółtego sera
200g kuskusu
2 ząbki czosnku
puszka kukurydzy
oliwa z oliwek
Frytki:
6 dużych ziemniaków
sól
olej rzepakowy
Kuskus zalewamy gorącą wodą i solimy, po okoły 5 minutach będzie gotowy. Przyznam szczerze, że kuskus zwrócił na siebie moją uwagę stosunkowo niedawno, jednak na tyle bym bez oporów po niego sięgał. W tym czasie siekamy cebulę i smażymy na oliwie z oliwek.
Usmażoną cebulę i kukurydzę dodajemy do kuskusu,
po czym mieszamy.
Papryki kroimy na pół i pozbawiamy gniazda z nasionami.
Następnie wypełniamy farszem z kuskusu po brzegi.
Na wierzchu posypujemy startym serem i wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni na około 30 minut.
Ziemniaki obieramy ze skórki i kroimy w paski, następnie smażymy na rozgrzanym oleju rzepakowym.
Nadszedł i czas na rybę czyli filet z mintaja. Filety z mintaja skrapiamy sokiem z cytryny z obu stron, po czym posypujemy bułgarską przyprawą do ryb Picantina. Ową przyprawę dostał od koleżanki z pracy, która spędziła swoje wakacje w Bułgarii i muszę Wam szczerze powiedzieć, że przypraw jest fantastyczna. Nie spodziewałem się po takiej przyprawie zbyt wiele, a tu się okazało, że przyprawa pachnie ziołami i cytryną i nadaje takiego smaku rybie.
Następnie rybę obtaczamy w mące, jajku i na koniec w tartej bułce. Smażymy na rozgrzanym oleju rzepakowym z obu stron.
Usmażoną rybę wykładamy na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
Na talerz wykładamy filet z mintaja, 2 połówki faszerowanej i frytki,
do tego w sam raz będzie domowy kompot lub świeżo wyciskany sok. Życzę wszystkim smacznego i zapraszam do skorzystania z innych przepisów.
Źródło:http://carrotandkitchen.blogspot.com/2015/10/filet-z-mintaja-faszerowane-papryki-i.html