Wykonanie
Czasem warto zamiast obiadu z dwóch dań podać dobrą domową pizzę-łatwo ją zrobić, jest tania a jednocześnie sycącaTym razem zrobiłam ją z pikantną hiszpańską chorizo, dodatek
sera mozzarella przełamał jej pikantność a
oliwki kalamata z
suszonymi pomidorami tylko dodały jej smaku, oczywiście jeśli ktoś nie lubi z powodzeniem można z nich zrezygnować.



Składniki:Ciasto na dwie duże pizzy:½ kg
mąki pszennej300 ml ciepłej
wody7 g
drożdży suchych1 łyżeczka
soli1 łyżeczka
cukru1
jajko3 łyżki
oliwy z oliwekDodatki:6 dużych
pieczarek20 dag
sera mozzarella½
czerwonej papryki15 dag pikantnej chorizo
sos pomidorowy do ciasta
przyprawa do pizzy do smakuświeża
rukola do posypaniaSposób wykonania:
Mąkę pszenną wymieszać z suchymi
drożdżami,
cukrem oraz
solą, wlać
oliwę i ciepłą
wodę, dodać
jajko, wyrobić gładkie ciasto, w razie konieczności dolać
wody lub dosypać troszkę
mąki, wyrobione oprószyć lekko
mąką, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, aż objętość ciasta się podwoi.

Wyrośnięte ciasto dzielimy na dwie równe porcje, wałkujemy dwa okrągłe blaty,układamy na blasze, smarujemy
sosem pomidorowym,Układamy plasterki pokrojonych
pieczarek, chorizo oraz
paprykę pokrojoną w cienkie paseczki, posypujemy
serem mozzarella, układamy
oliwki.

Posypujemy
przyprawą do pizzy.Wkładamy do nagrzanego do 200*c piekarnika pieczemy około 15-20 minut-do lekkiego zrumienienia i rozpuszczenia
sera, podajemy posypaną świeżą
rukolą.Bon Appetit!

http://www.mlekoma.pl/