ßßß Cookit - przepis na Pizza na cienkim chrupiącym cieście

Pizza na cienkim chrupiącym cieście

nazwa

Wykonanie

Odkąd mam kamień do pieczenia nie zamawiamy pizzy do domu:)
SKŁADNIKI:
500g maki pszennej
200- 300ml ciepłej wody
30 g swieżych drożdży
pełna łyżeczka soli
łyżeczka cukru
2 łyżeczki oliwy z oliwek
dodatki:
sos pomidorowy
pieczarki
tarty ser (tym razem niestety gouda)
kiełbasa
pomidorki
oliwki, kapary, papryczki chilli
przyprawa do pizzy, smakowe oliwy i oczywiscie świeża rukola
Mąkę przesiać do dużej miski, dodać sól, wymieszać. Podgrzać wodę w dużym kubku (ma być bardzo ciepła, ale nie może być gorąca). Dodać drożdże, cukier i 2 czubate łyżki mąki. Wymieszać i odstawić na około 10-15 minut. Po tym czasie rozczyn powinien się spienić - na powierzchni powinna zebrać się gruba warstwa piany. Jeśli się tak nie stanie, najlepiej przygotować nowy rozczyn, z nowych drożdży, być może woda była za gorąca lub za zimna.
Do przesianej mąki wlać rozczyn z drożdży i wymieszać. Dodać oliwę i wyrabiać ręką przez około 10 - 15 minut, aż będzie gładkie, elastyczne i miękkie. Po wyrobieniu ciasto włożyć do miski i przykryć ściereczką, odstawić do wyrośnięcia na około 1godzinę.
W międzyczasie przygotować dodatki i rozgrzać piekarnik do maksymalnej temperatury, np. 250 stopni. Jeśli pieczemy pizzę na kamieniu, należy nagrzewać go przez minimum pół godziny w gorącym piekarniku.
Rozwałkować pierwszy placek (w razie potrzeby można podsypać mąką). Jeśli pieczemy na kamieniu - placek odłożyć na deskę oprószoną mąką. Sprawdzić czy placek swobodnie przesuwa się po łopatce.
Rozsmarować 2 - 3 łyżki sosu, rozłożyć składniki. Nie dawajmy zbyt dużo dodatków aby nie obciążyć pizzy. Pizze piec bezposrednio na kamieniu, ułożonym na najniższej półce.
Pizzę piec przez około 5 minut lub do czasu aż boki i spód będą zrumienione. Zdjąć pizzę z kamienia, położyć na desce i posypać przyprawa do pizzy. Pokroić nożem na porcje.
Smacznego Basieńko!!!
Źródło:http://marciochakucharzy.blogspot.com/2013/04/pizza-na-cienkim-chrupiacym-ciescie.html