Wykonanie
Odkąd mam kamień do pieczenia nie zamawiamy pizzy do domu:)
SKŁADNIKI:500g
maki pszennej200- 300ml ciepłej
wody30 g swieżych
drożdżypełna łyżeczka
soliłyżeczka
cukru2 łyżeczki
oliwy z oliwekdodatki:
sos pomidorowypieczarkitarty
ser (tym razem niestety gouda)
kiełbasapomidorkioliwki,
kapary,
papryczki chilliprzyprawa do pizzy, smakowe
oliwy i oczywiscie świeża
rukolaMąkę przesiać do dużej miski, dodać
sól, wymieszać. Podgrzać
wodę w dużym kubku (ma być bardzo ciepła, ale nie może być gorąca). Dodać
drożdże,
cukier i 2 czubate łyżki
mąki. Wymieszać i odstawić na około 10-15 minut. Po tym czasie rozczyn powinien się spienić - na powierzchni powinna zebrać się gruba warstwa piany. Jeśli się tak nie stanie, najlepiej przygotować nowy rozczyn, z nowych
drożdży, być może
woda była za gorąca lub za zimna.
Do przesianej
mąki wlać rozczyn z
drożdży i wymieszać. Dodać
oliwę i wyrabiać ręką przez około 10 - 15 minut, aż będzie gładkie, elastyczne i miękkie. Po wyrobieniu ciasto włożyć do miski i przykryć ściereczką, odstawić do wyrośnięcia na około 1godzinę.W międzyczasie przygotować dodatki i rozgrzać piekarnik do maksymalnej temperatury, np. 250 stopni. Jeśli pieczemy pizzę na kamieniu, należy nagrzewać go przez minimum pół godziny w gorącym piekarniku.Rozwałkować pierwszy placek (w razie potrzeby można podsypać
mąką). Jeśli pieczemy na kamieniu - placek odłożyć na deskę oprószoną
mąką. Sprawdzić czy placek swobodnie przesuwa się po
łopatce.Rozsmarować 2 - 3 łyżki sosu, rozłożyć składniki. Nie dawajmy zbyt dużo dodatków aby nie obciążyć pizzy. Pizze piec bezposrednio na kamieniu, ułożonym na najniższej półce.Pizzę piec przez około 5 minut lub do czasu aż boki i spód będą zrumienione. Zdjąć pizzę z kamienia, położyć na desce i posypać
przyprawa do pizzy. Pokroić nożem na porcje.
Smacznego Basieńko!!!