ßßß Cookit - przepis na ZUPA Z SOCZEWICĄ I ZIEMNIAKAMI

ZUPA Z SOCZEWICĄ I ZIEMNIAKAMI

nazwa

Wykonanie

Jedna z moich ulubionych zup - pyszna, tania i szybka: zupa z soczewicą i dużą ilością ziemniaków. Zupę gotuję na oliwie z oliwek z lekko prażoną cebulką, nie dodaję mięsa, ponieważ z reguły nie gotuję zup na mięsie (oprócz typowych, typu gulasz czy rosół, itp. :)). Według mnie takiej zupie absolutnie nic nie brakuje, jest pełna i bogata w smaku. Oczywiście, jeśli chcecie możecie ugotować ją na jakiejś mięsnej kostce lub ładnym kawałku mięsa, wybór pozostawiam Wam :)
Taką zupę gotuję przez cały rok, gości ona u mnie na stole bardzo często, gdyż składniki zawsze mam pod ręką (zapasem soczewicy mogę obdzielić pół miasta), a włoszczyzna zawsze zalega gdzieś na dnie lodówki. Do tego gotuje się ją naprawdę szybko i bezproblemowo. Porcja z przepisu starcza mi na dwa dni.
Zupa z soczewicy jest idealna dla dzieci - zdrowa i pożywna, jako szybki obiad po szkole :) A Wy możecie zapakować ją w pojemnik i odgrzać sobie następnego dnia w pracy :)
SKŁADNIKI:
2 litry wody
1 duża cebula
5 łyżek oliwy z oliwek
800 g ziemniaków
2 średnie marchewki
1 pietruszka
0,5 średniego selera
8-10 cm kawałek pora
1 szklanka czerwonej/pomarańczowej soczewicy (około 200 g)
5 ziarenek ziela angielskiego
3 listki laurowe
1 łyżeczka suszonego tymianku
0,5 łyżeczki suszonego lubczyku
0,5 łyżeczki majeranku
około 1 łyżeczki soli (do smaku)
świeżo mielony pieprz (do smaku)
WYKONANIE:
Wodę zagotuj w większym garnku. Na patelni rozgrzej oliwę i zeszklij, a następnie lekko zrumień na niej leciutko cebulę. Następnie przerzuć ją do gotującej się wody.
Pokrój obrane ze skórki warzywa: ziemniaki w większą kostkę, marchewkę w półksiężyce, por w talarki, pietruszkę i seler w 1,5-2 cm cienkie słupki. Możesz warzywa również (oprócz ziemniaków) zetrzeć na tarce, jeśli wolisz. Do zupy dodaj pokrojone warzywa, liście laurowe oraz ziele angielskie i gotuj je około 4-5 minut.
Po tym czasie dosyp przepłukaną na sitku soczewicę, przyprawy i gotuj całość do miękkości warzyw , około 15-20 minut. Jeśli będzie to konieczne, zupę dosól i dopieprz do smaku oraz posyp natką pietruszki. Rozlej do talerzy. Gotowe! Smacznego!
Źródło:http://swiatilony.blogspot.com/2015/10/zupa-z-soczewica-i-ziemniakami.html