Wykonanie
Tego dania chyba nie muszę nikomu przedstawiać, bo to klasyka w najlepszym wydaniu :) Kremowy, pachnący
makaron spaghetti alla carbonara to jedno z tych dań, do których wracam bardzo często. Oczywiście nie oszukujmy się, do najbardziej dietetycznych to ono nie należy, jednak jego smak uzależnia: aksamitny jajeczno-
śmietanowy sos, leciutko podsmażony, chrupiący
boczek i duuuuużo
parmezanu tworzą kompozycję idealną :)Są dwie szkoły robienia sosu do carbonary - jedni przygotowują go tylko z
żółtek, inni dodają jeszcze
śmietanę. Ja jestem z tego drugiego obozu, bo uważam, ze dzięki
śmietanie sos jest jeszcze delikatniejszy, ale wybór pozostawiam Wam - obie wersje są pyszne :)Z powodu braku
śmietany 18% użyłam bardzo gęstą kremówkę (Piątnicy) wymieszaną z odrobiną
mleka i wyszła mi totalna bomba kaloryczna... o niebiańskim smaku! :DPrzygotowanie carbonary zajmie Wam maksymalnie 15-20 minut - dokładnie tyle, ile gotuje się
makaron. Taki obiad lub kolacja to świetna opcja na tanie i szybkie danie, również do podania dla gości lub na imprezę - w lampką
wina smakuje obłędnie! :)SKŁADNIKI (na 4 porcje):400 g
makaronu spaghetti2 łyżki
oliwy z oliwek1 średnia
cebula120 g
boczku wędzonego lub pancetty, czyli suszonego (najlepiej w plasterkach)2 małe lub 1 duży ząbek
czosnku60 g tartego
parmezanu3
jajka200 ml
śmietany 18% (ja z powodu braku dałam 120 ml bardzo gęstej
śmietany 36% wywieszanej z 80 ml
mleka)2 łyżki posiekanej
natki pietruszkisól i świeżo zmielony
pieprzWYKONANIE:
Makaron ugotuj według instrukcji na opakowaniu. Odcedź, ale pozostaw w garnku 3-4 łyżki
wody z jego gotowania.Na patelni rozgrzej
oliwę z oliwek i króciutko zeszklij na niej pokrojoną w kostkę
cebulę. Dodaj do tego
boczek - plasterki pokrojone w cienkie słupki i zrumień go lekko, uważając, aby za mocno się nie przysmażył. Zetrzyj do
boczku czosnek lub dodaj posiekany i mieszając, podsmaż przez chwilę. Teraz dodaj ugotowany
makaron i
wodę z jego gotowania. Wymieszaj i zestaw patelnię z ognia. Dorzuć starty
parmezan i
pieprz, ponownie zamieszaj.Następnie wlej do
makaronu jajka roztrzepane dobrze ze
śmietaną i dokładnie wymieszaj. Pamiętaj, że
jajka nie mogą się ściąć, mają tylko wraz ze
śmietaną utworzyć kremowy sos, który okryje cały
makaron.Gotowe danie
posól jeszcze do smaku w razie konieczności, przełóż na talerze i posyp
natką pietruszki oraz, jeśli masz taką ochotę, dodatkowa porcją
parmezanu. Gotowe! Smacznego!