Wykonanie
Piękna propozycja na świąteczny stół - pachnące, piernikowe babeczki z ozdobą w kształcie choinki. Babeczki są mięsiste i wilgotne, dodatkowo nadziałam je
orzechami laskowymi, które przyjemnie chrupią podczas jedzenia:) Choinki zrobiłam z odwróconych
wafelków i gęstego lukru. Babeczki cudnie wyglądają i wspaniale smakują:) Miałam wraz z Dziećmi mnóstwo frajdy przy ich dekorowaniu, kilka babeczek zaś skończyło swój żywot zanim choinki stanęły na ich szczycie, gdyż Dzieciaki je dosłownie pożarły, tak im smakowały:D Babeczki możecie dowolnie udekorować posypkami jakie akurat macie w domu lub tymi, które najbardziej Wam się podobają:) W każdej wersji babeczki będą wyglądały rewelacyjnie!:) Bardzo polecam!SKŁADNIKI NA BABECZKI (na 12 sztuk):1,5 szklanki
mąki pszennej0,5 szklanki
brązowego cukru0,5 szklanki ciemnego
kakao1,5 łyżki
przyprawy korzennej do piernika2 łyżeczki
proszku do pieczeniagarść siekanych
orzechów laskowych (lub innych ulubionych)1
jajko1 szklanka
mleka1/3 szklanki
oleju (użyłam rzepakowego)2 łyżki
miodu naturalnegoSKŁADNIKI NA
LUKIER:*150 g
masła450 g
cukru pudru4-6 łyżek
mleka1 łyżeczka ekstraktu z
waniliiSKŁADNIKI NA "ŚNIEG" NA BABECZKI:250 ml
śmietany kremówki 36%2 łyżki
cukru pudru1 usztywniacz do
śmietanyDODATKOWO:12
wafelków do
lodów (w kształcie stożka)zielony
barwnik spożywczykolorowe posypkiWYKONANIE:BABECZKI:Piekarnik nagrzej do temperatury 180 stopni C.Formę na muffinki wyłóż papilotkami.W jednej misce wymieszaj suche składniki, czyli
mąkę,
cukier,
kakao,
przyprawę korzenną,
proszek do pieczenia i siekane
orzechy.W drugiej misce wymieszaj dokładnie mokre składniki, czyli
jajko,
mleko,
olej i
miód.Dodaj mokre składniki do suchych i wymieszaj całość starannie.Rozdziel masę do papilotek. Jest jej dużo, więc będzie ona sięgała ponad 3/4 wysokości każdej papilotki.Piecz babeczki przez 25 minut do tzw. suchego patyczka .Po tym czasie wyjmij babeczki z piekarnika i pozostaw do całkowitego ostygnięcia.KREM:
Masło ubij na puszystą masę.Następnie stopniowo zacznij dodawać do niego
cukier puder, dalej miksując wlej ekstrakt i po łyżce
mleka. Obserwuj czy
lukier ma już odpowiednią, gęstą konsystencję i w zależności od tego, dodaj całe
mleko lub tylko kilka łyżek.Do lukru dodaj zielony
barwnik spożywczy i ponownie zmiksuj."ŚNIEG" NA BABECZKI:
Śmietanę kremówkę ubij z
cukrem pudrem i usztywniaczem na sztywno.SKŁADANIE BABECZEK:Wierzch każdej babeczki posmaruj porcją "śniegu" i umocuj po jednym odwróconym
waflu (zdjęcie na dole). Dociśnij dobrze
wafel do babeczki.Rękaw cukierniczy z tylką w kształcie gwiazdki (ja użyłam tylki Wilton 1M) napełnij zielonym lukrem i zacznij wyciskać gwiazdki dookoła
wafelka - kierując się od dołu ku górze.Gotowe babeczki choinki udekoruj posypkami.Babeczki przechowuj w lodówce do czasy podania lub dekorowania stołu. Gotowe! Smacznego!* L
ukier nie starcza na wszystkie rożki, należy więc podwoić jego ilość, by udekorować 12 sztuk.
Przepis własny, źródło inspiracji (dekoracji)