ßßß Cookit - przepis na BABECZKI CHOINKI - PIERNIKOWE

BABECZKI CHOINKI - PIERNIKOWE

nazwa

Wykonanie

Piękna propozycja na świąteczny stół - pachnące, piernikowe babeczki z ozdobą w kształcie choinki. Babeczki są mięsiste i wilgotne, dodatkowo nadziałam je orzechami laskowymi, które przyjemnie chrupią podczas jedzenia:) Choinki zrobiłam z odwróconych wafelków i gęstego lukru. Babeczki cudnie wyglądają i wspaniale smakują:) Miałam wraz z Dziećmi mnóstwo frajdy przy ich dekorowaniu, kilka babeczek zaś skończyło swój żywot zanim choinki stanęły na ich szczycie, gdyż Dzieciaki je dosłownie pożarły, tak im smakowały:D Babeczki możecie dowolnie udekorować posypkami jakie akurat macie w domu lub tymi, które najbardziej Wam się podobają:) W każdej wersji babeczki będą wyglądały rewelacyjnie!:) Bardzo polecam!
SKŁADNIKI NA BABECZKI (na 12 sztuk):
1,5 szklanki mąki pszennej
0,5 szklanki brązowego cukru
0,5 szklanki ciemnego kakao
1,5 łyżki przyprawy korzennej do piernika
2 łyżeczki proszku do pieczenia
garść siekanych orzechów laskowych (lub innych ulubionych)
1 jajko
1 szklanka mleka
1/3 szklanki oleju (użyłam rzepakowego)
2 łyżki miodu naturalnego
SKŁADNIKI NA LUKIER:*
150 g masła
450 g cukru pudru
4-6 łyżek mleka
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
SKŁADNIKI NA "ŚNIEG" NA BABECZKI:
250 ml śmietany kremówki 36%
2 łyżki cukru pudru
1 usztywniacz do śmietany
DODATKOWO:
12 wafelków do lodów (w kształcie stożka)
zielony barwnik spożywczy
kolorowe posypki
WYKONANIE:
BABECZKI:
Piekarnik nagrzej do temperatury 180 stopni C.
Formę na muffinki wyłóż papilotkami.
W jednej misce wymieszaj suche składniki, czyli mąkę, cukier, kakao,
przyprawę korzenną, proszek do pieczenia i siekane orzechy.
W drugiej misce wymieszaj dokładnie mokre składniki, czyli jajko, mleko, olej i miód.
Dodaj mokre składniki do suchych i wymieszaj całość starannie.
Rozdziel masę do papilotek. Jest jej dużo, więc będzie ona sięgała ponad 3/4 wysokości każdej papilotki.
Piecz babeczki przez 25 minut do tzw. suchego patyczka .
Po tym czasie wyjmij babeczki z piekarnika i pozostaw do całkowitego ostygnięcia.
KREM:
Masło ubij na puszystą masę.
Następnie stopniowo zacznij dodawać do niego cukier puder, dalej miksując wlej ekstrakt i po łyżce mleka. Obserwuj czy lukier ma już odpowiednią, gęstą konsystencję i w zależności od tego, dodaj całe mleko lub tylko kilka łyżek.
Do lukru dodaj zielony barwnik spożywczy i ponownie zmiksuj.
"ŚNIEG" NA BABECZKI:
Śmietanę kremówkę ubij z cukrem pudrem i usztywniaczem na sztywno.
SKŁADANIE BABECZEK:
Wierzch każdej babeczki posmaruj porcją "śniegu" i umocuj po jednym odwróconym waflu (zdjęcie na dole). Dociśnij dobrze wafel do babeczki.
Rękaw cukierniczy z tylką w kształcie gwiazdki (ja użyłam tylki Wilton 1M) napełnij zielonym lukrem i zacznij wyciskać gwiazdki dookoła wafelka - kierując się od dołu ku górze.
Gotowe babeczki choinki udekoruj posypkami.
Babeczki przechowuj w lodówce do czasy podania lub dekorowania stołu. Gotowe! Smacznego!
* L ukier nie starcza na wszystkie rożki, należy więc podwoić jego ilość, by udekorować 12 sztuk.
Przepis własny, źródło inspiracji (dekoracji)
Źródło:http://swiatilony.blogspot.com/2014/12/babeczki-choinki-piernikowe.html