Wykonanie
Święta? Tak już zaraz, trzeba się przygotować na psychiczne obżarstwo. Boję się? Tak. Nie zmienia to faktu, że jestem głodna na samą myśl o świątecznych smakołykach. Ustaliłam, że zajmę się łakociami na te dni i pierogami, przynajmniej w tym
będę mogła
mieć mój własny udział, i nic nie będzie "dotłuszczone" jak lubi to robić specjalnie dla mnie moja babcia... Raz ją nakryłam na dodawaniu pół paczki
masła do
buraczków, żeby tylko były bardziej tłuste i kaloryczne, po co? Na pewno nie dla lepszego smaku... I od tamtej
pory nie ufam jedzeniu zrobionemu przez babuszkę :)Tak czy siak dziś świąteczne babeczki z pomysłu: http://www.dusiowakuchnia.pl/2012/12/muffinki-piernikowe.html strasznie mi się spodobały więc postanowiłam zobaczyć, czy mi wyjdą. I wyszły :)
Składniki:2 szklanki
mąki0,5 szklanki
cukru2 łyżki płynnego
miodu2 łyżeczki
proszku do pieczenia1 szklanka
mleka1/3 szklanki
olejujajko1 łyżka
przyprawy korzennej Dr. Oetkerłyżeczka
kakaoW jednej misce łączymy składniki suche:
mąkę,
cukier, proszek,
przyprawę korzenną i
kakao.W drugiej misce mokre składniki:
mleko,
miód,
olej i
jajko.Zawartość dwóch misek łączymy ze sobą, mieszając mikserem.Przekładamy do formy i nalewamy do 3/4 wysokości papilotki.Pieczemy 25 minut w temp. 180st.C.Smacznego :)