Wykonanie
Jeszcze jedna propozycja na Halloweenową imprezę:) Aromatyczne babeczki korzenne z dekoracją z
mascarpone i
czekoladowych pająków, zrobionych z pralinek Ferrero Rocher. Nogi to zwykła
gorzka czekolada roztopiona, a następnie zamrożona w postaci liter "V". Babeczki zrobiłam na bazie Obrzydliwe Pysznych Babeczek z Glistami, jednak dodałam do nich
jogurt, by były bardziej wilgotne. Babeczki są pyszne i pięknie pachną
przyprawą korzenną, a
śliwkowe powidła, którymi są nadziane, świetnie komponują się z całością. Pająki robi się błyskawicznie, wystarczy przekroić pralinę na pół, oblać ją
czekoladą i za pomocą tejże
czekolady przykleić nogi:). Oczy zrobiłam z lukru plastycznego, ale nadadzą się do tego każde drobniutkie cukiereczki. Proste i efektowne babeczki, ucieszą nie tylko dzieci:) Bardzo polecam!SKŁADNIKI (na około 10 babeczek):3/4 szklanki
mąki pszennej3/4 szklanki ciemnego
kakao3/4 szklanki
brązowego cukru0,5 łyżeczki
sody oczyszczonej0,5 łyżeczki
proszku do pieczenia2 łyżeczki
przyprawy korzennej do piernika1,5 łyżeczki
cynamonu0,5 kostki miękkiego
masła0,5 szklanki
jogurtu naturalnego lub kwaśnej
śmietany 18 %2
jajka1 łyżeczka ekstraktu z
wanilii lub aromatu waniliowego/śmietankowego1 słoiczek
powideł śliwkowychSKŁADNIK NA KREM:250-300 g
mascarpone3-4 łyżeczki
cukru pudrufioletowy
barwnik spożywczyDO DEKORACJI:10 pralinek Ferrero Rocher100 g
gorzkiej czekoladylukier plastyczny + żółty barwnik lub drobniutkie cukiereczkiWYKONANIE:Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.Piekarnik nagrzej do temperatury 180 stopni C.
Mąkę,
kakao,
cukier, proszek i
sodę oraz
cynamon i
przyprawę korzenną wymieszaj w misce.W osobnej misce ubij całe
jajka na puszystą masę, dodając pod koniec ubijania, miękkie
masło,
jogurt lub
śmietanę oraz ekstrakt.Wymieszaj suche składniki z mokrymi.Do formy na muffinki włóż papilotki. Każdą napełnij do połowy
ciastem. Na środek nałóż po łyżeczce powideł i przykryj resztą ciasta.Piecz babeczki przez około 25 minut, do tzw. suchego patyczka . Gotowe wyjmij z piekarnika i pozostaw do ostygniecia.KREM:
Mascarpone zmiksuj z
cukrem pudrem i barwnikiem.Szprycą z tylką w kształcie gwiazdki udekoruj babeczki kremem.PAJĄKI:Pralinki Ferrero Rocher przekrój na pół 3/4 wysokości.
Czekoladę roztop w kąpieli
wodnej i przelej ją do woreczka, obetnij leciutko końcówkę, tak, aby móc wyciskać
czekoladę.Pralinki ułóż na dużym talerzu i oblej je z góry
czekoladą.Na osobnym talerzu ułóż papier do pieczenia i zrób na nim odpowiednią ilość dużych liter "V", które będą tworzyły nogi pająka. Talerz z nogami włóż na 10 minut do zamrażalnika.Po tym czasie za pomocą pozostałej w woreczku
czekolady przyklej nogi do ciała pajaka. Pozostaw pająki na 10 minut do zastygnięcia.Gotowymi pająkami udekoruj babeczki. Gotowe! Smacznego!
źródło dekoracji