ßßß Cookit - przepis na Muffinki z powidłami śliwkowymi

Muffinki z powidłami śliwkowymi

nazwa

Wykonanie

Pyszne czekoladowe muffinki z miłą niespodzianką w środku w postaci powideł to nasz numer jeden na ten sezon zimowy. Wyśmienicie smakują z kubkiem gorącej herbaty, kiedy za oknem zimno i ponuro. Ponadto wyglądają równie wspaniale jak smakują. Przepis został zapożyczony ze strony mojewypieki.
Potrawa przygotowana z tego przepisu zawiera gluten.
Ilość porcji: 12 babeczek
Składniki:
Niecała szklanka mąki pszennej
½ szklanki kakao
½ szklanki śmietany 18%
¾ szklanki brązowego cukru
120g masła
50g ciemnej gorzkiej czekolady
2 duże jajka
2 łyżeczki cynamony
1 łyżeczka przyprawy korzennej do piernika
½ łyżeczki sody oczyszczonej
¾ łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
1 szklanka powideł śliwkowych
Polewa:
100g mlecznej czekolady
2-3 łyżki mleka
Łyżka masła
Cukier puder
W misce mieszamy mąkę, cynamon, przyprawę korzenną, sodę oraz proszek do pieczenia. W małym garnuszku rozpuszczamy masło, ściągamy z palnika i dodajemy posiekaną czekoladę. Mieszamy do jej rozpuszczenia. Dodajemy kakao i mieszamy szpatułką. Jajka i cukier ubijamy na puszystą pianę. Dodajemy ekstrakt z wanilii oraz masę czekoladową. Na końcu dodajemy śmietanę na zmianę z suchymi składnikami mieszając szpatułką do połączenia składników.
Formę do muffinek wykładamy papilotkami. Nakładamy łyżkę ciasta, na to łyżeczką powideł i ponownie ciasto do ¾ wysokości papilotek. Pieczemy około 20 minut w temp 170 stopni Celsjusza do tzw. suchego patyczka. Wyjmujemy i studzimy.
Czekoladę, masło oraz mleko topimy w kąpieli wodnej. Nakładamy na muffinki i odstawiamy do zastygnięcia. Z papieru wycinamy śnieżynkę. Układamy na zastygniętej czekoladzie i obsypujemy cukrem pudrem. Gotowe. Smacznego.
Źródło:http://kolizjesmakow.blogspot.com/2014/12/muffinki-z-powidami-sliwkowymi.html