Pyszne czekoladowe muffinki z miłą niespodzianką w środku w postaci powideł to nasz numer jeden na ten sezon zimowy. Wyśmienicie smakują z kubkiem gorącej herbaty, kiedy za oknem zimno i ponuro. Ponadto wyglądają równie wspaniale jak smakują. Przepis został zapożyczony ze strony mojewypieki.Potrawa przygotowana z tego przepisu zawiera gluten.Ilość porcji: 12 babeczekSkładniki:Niecała szklanka mąki pszennej½ szklanki kakao½ szklanki śmietany 18%¾ szklanki brązowego cukru120g masła50g ciemnej gorzkiej czekolady2 duże jajka2 łyżeczki cynamony1 łyżeczka przyprawy korzennej do piernika½ łyżeczki sody oczyszczonej¾ łyżeczki proszku do pieczenia1 łyżeczka ekstraktu z wanilii1 szklanka powideł śliwkowychPolewa:100g mlecznej czekolady2-3 łyżki mlekaŁyżka masłaCukier puderW misce mieszamy mąkę, cynamon, przyprawę korzenną, sodę oraz proszek do pieczenia. W małym garnuszku rozpuszczamy masło, ściągamy z palnika i dodajemy posiekaną czekoladę. Mieszamy do jej rozpuszczenia. Dodajemy kakao i mieszamy szpatułką. Jajka i cukier ubijamy na puszystą pianę. Dodajemy ekstrakt z wanilii oraz masę czekoladową. Na końcu dodajemy śmietanę na zmianę z suchymi składnikami mieszając szpatułką do połączenia składników.Formę do muffinek wykładamy papilotkami. Nakładamy łyżkę ciasta, na to łyżeczką powideł i ponownie ciasto do ¾ wysokości papilotek. Pieczemy około 20 minut w temp 170 stopni Celsjusza do tzw. suchego patyczka. Wyjmujemy i studzimy.Czekoladę, masło oraz mleko topimy w kąpieli wodnej. Nakładamy na muffinki i odstawiamy do zastygnięcia. Z papieru wycinamy śnieżynkę. Układamy na zastygniętej czekoladzie i obsypujemy cukrem pudrem. Gotowe. Smacznego.