Wykonanie
Babeczki, które będą numerem jeden na nadchodzące święta, obiecuję :-). Fantastyczne, mięciutkie, mocno
czekoladowe i korzenne, nadziewane powidłami. Pyszne! Do wykonania przy minimalnej pomocy miksera. Polewę zrobiłam z
mlecznej czekolady, ponieważ domownicy strajkują już na widok ciemnej... ale możecie ozdobić je dowolnie. Bardzo polecam :-).Składniki na 12 babeczek:2/3 szklanki i 2 łyżki
mąki pszennej np. tortowej2 łyżeczki
cynamonu1 łyżka
przyprawy korzennej do piernikapół łyżeczki
sody oczyszczonej3/4 łyżeczki
proszku do pieczenia120 g
masła55 g
gorzkiej czekolady, posiekanejpół szklanki
kakao2 duże
jajka3/4 szklanki jasnego
brązowego cukru1 łyżeczka ekstraktu z
waniliipół szklanki kwaśnej
śmietany 18%3/4 - 1 szklanka
powideł śliwkowychWszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Mąkę pszenną,
cynamon,
przyprawę korzenną,
sodę, proszek - wymieszać i przesiać, odłożyć.W garnuszku umieścić
masło, roztopić. Zdjąć z palnika, dodać posiekaną
czekoladę, odstawić do jej roztopienia, mieszając pod koniec. Dodać przesiane
kakao i wymieszać rózgą kuchenną. Odstawić do lekkiego przestudzenia.
Jajka (bez rozdzielania na
białka i
żółtka) i
cukier ubić mikserem do puszystości. Dodać ekstrakt z
wanilii, ubijając dalej. Dodać masę
czekoladową i dokładnie zmiksować (tą samą końcówką miksera). Dodawać
śmietanę, na zmianę ze suchymi składnikami, mieszając szpatułką tylko do połączenia się składników.Formę do muffinek wyłożyć papilotkami. Połowę ciasta wyłożyć do papilotek, wyrównać. Na sam środek wyłożyć pełną łyżeczkę powideł:
Przykryć pozostałą częścią ciasta
czekoladowego, wyrównać.Piec w temperaturze 170ºC, bez termoobiegu, przez około 20 - 22 minuty lub do tzw. suchego patyczka. Wyjąć, przestudzić na kratce.Polewa z
mlecznej czekolady:100 g
mlecznej czekolady30 g
masłaCzekoladę i
masło roztopić (razem) w kąpieli
wodnej. Pełną małą łyżeczkę polewy rozprowadzić po każdej babeczce.Dowolnie udekorować (
cukrem pudrem oprószałam po zastygnięciu polewy).Smacznego :-).