ßßß Cookit - przepis na Babeczki czekoladowo-korzenne a'la piernik

Babeczki czekoladowo-korzenne a'la piernik

nazwa

Wykonanie

Mini wersja piernika, może i szybsza i łatwiejsza ale na pewno lepsza jeśli chodzi o podanie. Szybkie i łatwe w zrobieniu. Najlepsze jeszcze na świeżo z gorącą polewą czekoladową. Nadają delikatny posmak świątecznego piernika. Pamiętacie przepis i posta z piernikiem (klik), jak nie to zachęcam do zobaczenia. Tymczasem przejdźmy już do przepisu bo wiem, że każdy ma na nie smaka.
Składniki (ok. 15 babeczek):
2/3 szklanki mąki pszennej i 2 czubate łyżki,
2 łyżeczki cynamonu,
1 czubata łyżka przyprawy do piernika,
pół łyżeczki sody oczyszczonej,
3/4 łyżeczki proszku do pieczenia,
120 g masła,
60 g gorzkiej czekolady,
pół szklanki kakao,
2 duże jajka,
3/4 szklanki brązowego cukru,
1 mała śmietana 18%,
powidło śliwkowe,
W małym garnuszku roztapiamy masło. Następnie dodajemy posiekaną czekoladę i przesiane kakao. Wszystko dokładnie mieszamy rózgą kuchenną. Odkładamy na bok do ostudzenia.
Jajka ubijamy z cukrem na puszystą, białą masę. Następnie dodajemy czekoladę, suche składniki a na koniec śmietanę. Wszystko dokładnie wymieszać.
Ciasto umieszczamy w papilotkach w następującej kolejności. Łyżeczkę ciasta kładziemy na spód, następnie, czubek łyżeczki powidła do środka i przykrywamy kolejną łyżeczką ciasta. Babeczki bardzo rosną, więc nie możemy przesadzić z ich ilością w papilotkach.
Składniki na polewę:
100 g mlecznej czekolady,
łyżka cukru pudru,
30 g masła,
Czekoladę rozpuszczamy z masłem i mieszamy rózgą kuchenną.
Gotową polewę nakładamy na ostudzone babeczki i rozprowadzamy po całej gorze. Na zastygniętą polewę możemy posypać cukrem pudrem.
Smacznego :)
Źródło:http://slodkakuchareczka.blogspot.com/2015/12/babeczki-czekoladowo-korzenne-ala.html