Wykonanie
Mini wersja piernika, może i szybsza i łatwiejsza ale na pewno lepsza jeśli chodzi o podanie. Szybkie i łatwe w zrobieniu. Najlepsze jeszcze na świeżo z gorącą
polewą czekoladową. Nadają delikatny posmak świątecznego piernika. Pamiętacie przepis i posta z piernikiem (klik), jak nie to zachęcam do zobaczenia. Tymczasem przejdźmy już do przepisu bo wiem, że każdy ma na nie
smaka.Składniki (ok. 15 babeczek):2/3 szklanki
mąki pszennej i 2 czubate łyżki,2 łyżeczki
cynamonu,1 czubata łyżka
przyprawy do piernika,pół łyżeczki
sody oczyszczonej,3/4 łyżeczki
proszku do pieczenia,120 g
masła,60 g
gorzkiej czekolady,pół szklanki
kakao,2 duże
jajka,3/4 szklanki
brązowego cukru,1 mała
śmietana 18%,
powidło śliwkowe,W małym garnuszku roztapiamy
masło. Następnie dodajemy posiekaną
czekoladę i przesiane
kakao. Wszystko dokładnie mieszamy rózgą kuchenną. Odkładamy na bok do ostudzenia.
Jajka ubijamy z
cukrem na puszystą, białą masę. Następnie dodajemy
czekoladę, suche składniki a na koniec
śmietanę. Wszystko dokładnie wymieszać.Ciasto umieszczamy w papilotkach w następującej kolejności. Łyżeczkę ciasta kładziemy na spód, następnie, czubek łyżeczki powidła do środka i przykrywamy kolejną łyżeczką ciasta. Babeczki bardzo rosną, więc nie możemy przesadzić z ich ilością w papilotkach.Składniki na polewę:100 g
mlecznej czekolady,łyżka
cukru pudru,30 g
masła,
Czekoladę rozpuszczamy z
masłem i mieszamy rózgą kuchenną.Gotową polewę nakładamy na ostudzone babeczki i rozprowadzamy po całej gorze. Na zastygniętą polewę możemy posypać
cukrem pudrem.Smacznego :)