ßßß Cookit - przepis na Muffiny piernikowe

Muffiny piernikowe

nazwa

Wykonanie

W weekend znów piekłam muffinki, miały być słodyczą do kawy ze znajomymi. Nie byłabym sobą, gdybym ułatwiła sobie życie piekąc coś sprawdzonego;) Postanowiłam upiec coś pasującego do mroźnego i śnieżnego popołudnia - muffiny piernikowe. Wzorowałam się na przepisie z mojego ulubionego bloga ze słodkościami - Moje Wypieki.
Jak się człowiek stara, to mu się nie upiecze;) Babeczki wyrosły tylko troszkę, a co najgorsze nie mogłam ich wyjąć w foremek. Nie wspomnę już o papilotkach, które odchodziły wraz z częścią babeczki. Kompletna klapa.
Następnego dnia szukając czegoś słodkiego do kawy, nic nie miałam pod ręką, więc w desperacji nadgryzłam ,,nieudaną babeczkę". Okazało się, że to najsmaczniejsze muffiny jakie upiekłam! Smakują jak pyszny, czekoladowy murzynek. W środku są bardzo wilgotne, dlatego tak słabo wyrosły i nie łatwo było je wyjąć. Wystarczyło pozostawić je po upieczeniu, aby trochę odpoczęły. Zupełnie wystudzone nie sprawiały już problemów. Następnym razem upiekę je dzień wcześniej.
Składniki:
2/3 szklanki i 2 łyżki mąki pszennej
2 łyżeczki cynamonu
1 łyżka przyprawy korzennej do piernika
pół łyżeczki sody oczyszczonej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
120 g masła
55 g gorzkiej czekolady, posiekanej
1/2 szklanki kakao
2 duże jajka eko
3/4 szklanki drobnego cukru
1 łyżeczka aromatu rumowego
1/2 szklanki kwaśnej śmietany 18%
12 łyżeczek konfitury wiśniowej lub powieł śliwkowych
Polewa z mlecznej czekolady:
100 g mlecznej czekolady
30 g masła
Przygotowanie muffinek:
Mąkę pszenną, cynamon, przyprawę korzenną, sodę, proszek do pieczenia - przesiać do dużej miski.
Na niewielkim ogniu roztopić masło, wyłączyć gaz, dodać gorzką czekoladę - mieszać do całkowitego rozpuszczenia i połączenia składników. Następnie dodać kakao, dokładnie wymieszać, pozostawić do lekkiego przestudzenia.
Jajka i cukier ubijać aż uzyska się puszystą masę. Dodać aromat, przestudzoną masę czekoladową i śmietanę.
Do miski z suchymi składnikami dodać płynne składniki, zmieszać ale dosłownie chwilę.
Ciasto przełożyć do foremek na muffiny wyłożonych papierowymi papilotkami.
Każdą foremkę wypełnić ciastem do połowy, dodać łyżeczkę konfitury i dopełnić ciastem do 3/4 wysokości foremki.
Rozgrzać piekarnik do 170 stopni, piec muffinki ok. 25 minut.
Przed wyjęciem z foremek - przestudzić.
Przygotowanie polewy:
W małym rondelku rozpuścić masło, dodać pokruszoną czekoladę, mieszać do rozpuszczenia czekolady.
Na wystudzonych muffinach rozsmarować 1 łyżeczkę polewy.
Smacznego
Źródło:http://codziennik-kuchenny.blogspot.com/2014/01/muffiny-piernikowe.html