Wykonanie
W weekend znów piekłam muffinki, miały być
słodyczą do
kawy ze znajomymi. Nie byłabym sobą, gdybym ułatwiła sobie życie piekąc coś sprawdzonego;) Postanowiłam upiec coś pasującego do mroźnego i śnieżnego popołudnia - muffiny piernikowe. Wzorowałam się na przepisie z mojego ulubionego bloga ze słodkościami - Moje Wypieki.Jak się człowiek stara, to mu się nie upiecze;) Babeczki wyrosły tylko troszkę, a co najgorsze nie mogłam ich wyjąć w foremek. Nie wspomnę już o papilotkach, które odchodziły wraz z częścią babeczki. Kompletna klapa.Następnego dnia szukając czegoś słodkiego do
kawy, nic nie miałam pod ręką, więc w desperacji nadgryzłam ,,nieudaną babeczkę". Okazało się, że to najsmaczniejsze muffiny jakie upiekłam! Smakują jak pyszny,
czekoladowy murzynek. W środku są bardzo wilgotne, dlatego tak słabo wyrosły i nie łatwo było je wyjąć. Wystarczyło pozostawić je po upieczeniu, aby trochę odpoczęły. Zupełnie wystudzone nie sprawiały już problemów. Następnym razem upiekę je dzień wcześniej.
Składniki:2/3 szklanki i 2 łyżki
mąki pszennej2 łyżeczki
cynamonu1 łyżka
przyprawy korzennej do piernikapół łyżeczki
sody oczyszczonej1 łyżeczka
proszku do pieczenia120 g
masła55 g
gorzkiej czekolady, posiekanej1/2 szklanki
kakao2 duże
jajka eko3/4 szklanki drobnego
cukru1 łyżeczka
aromatu rumowego1/2 szklanki kwaśnej
śmietany 18%12 łyżeczek
konfitury wiśniowej lub
powieł śliwkowychPolewa z
mlecznej czekolady:100 g
mlecznej czekolady30 g
masłaPrzygotowanie muffinek:
Mąkę pszenną,
cynamon,
przyprawę korzenną,
sodę,
proszek do pieczenia - przesiać do dużej miski.Na niewielkim ogniu roztopić
masło, wyłączyć gaz, dodać
gorzką czekoladę - mieszać do całkowitego rozpuszczenia i połączenia składników. Następnie dodać
kakao, dokładnie wymieszać, pozostawić do lekkiego przestudzenia.
Jajka i
cukier ubijać aż uzyska się puszystą masę. Dodać aromat, przestudzoną masę
czekoladową i
śmietanę.Do miski z suchymi składnikami dodać płynne składniki, zmieszać ale dosłownie chwilę.Ciasto przełożyć do foremek na muffiny wyłożonych papierowymi papilotkami.Każdą foremkę wypełnić
ciastem do połowy, dodać łyżeczkę
konfitury i dopełnić
ciastem do 3/4 wysokości foremki.Rozgrzać piekarnik do 170 stopni, piec muffinki ok. 25 minut.Przed wyjęciem z foremek - przestudzić.Przygotowanie polewy:W małym rondelku rozpuścić
masło, dodać pokruszoną
czekoladę, mieszać do rozpuszczenia
czekolady.Na wystudzonych muffinach rozsmarować 1 łyżeczkę polewy.Smacznego