ßßß Cookit - przepis na Ciasto Ferrero Rocher

Ciasto Ferrero Rocher

nazwa

Wykonanie

Chyba jeden z najbardziej czekoladowych wypieków jakie robiłam :) Przygotowanie jest naprawdę banalne i szybkie. Łyżeczka przechodzi przez nie jak przez masło, smak bardzo satysfakcjonuje, a szczególną popularnością cieszył się krem, bo to właśnie on nadaje ciastu smak znanych czekoladek ;)
ciasto:
1,5 szklanki mąki
5 łyżek kakao
3/4 szklanki cukru, najlepiej brązowego
3/4 łyżeczki sody
szczypta soli
1/2 szklanki oleju
1 łyżeczka octu
łyżeczka ekstraktu waniliowego
1 szklanka mleka
krem:
200 g gorzkiej czekolady
50 g mlecznej czekolady
500 ml kremówki
2 opakowanie śmietan- fix' ów (18 g)
150 g orzechów laskowych
200 g wafelków orzechowych lub muszelek do lodów
polewa czekoladowa:
100 g gorzkiej czekolady
łyżka miodu
1/3 szklanki śmietanki kremówki
Wszystkie składniki ciasta połączyć, przelać do natłuszczonej formy (20 x 20), piec około 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni.
Kremówkę ubić na sztywno ze śmietan-fix'ami, dobrze schłodzić. Orzechy posiekać, wafelki pokroić lub połamać, wszystko podprażyć na suchej, nagrzanej patelni. Czekoladę (mleczną i gorzką) rozpuścić, wystudzić, wymieszać z zawartością patelni oraz ubitą wcześniej śmietanką.
Wszystkie składniki polewy połączyć podgrzewając w rondelku.
Wystudzone ciasto przepołowić (tak, by powstały 2 blaty), spód posmarować kremem, przykryć drugą częścią, posmarować przestudzoną polewą. Chłodzić 2-4 godziny. Smacznego!
Źródło:http://waniliowakuchnia.blogspot.com/2012/08/ferrero-rocher-cake-bez-jajek.html