Wykonanie
Czy zaczęliście planować już swoje świąteczne wypieki? Ja w tym roku Święta spędzam w Portugalii, więc raczej o tradycyjnym zestawie dań wigilijnych
mogę zapomnieć. Jest mi trochę smutno z tego powodu, ale z drugiej strony zetknięcie z inną kulturą i kuchnią podczas Bożego Narodzenia będzie z pewnością interesującym doświadczeniem. Jeszcze nie zdecydowałam co
będę piekła w grudniu, aczkolwiek z pewnością pojawi się coś pachnącego Świętami. Mimo mojej nieobecności w Polsce, na blogu będzie świąteczny klimat, ponieważ mam jeszcze kilka tradycyjnych przepisów w zanadrzu. Wypatrujcie ich tutaj z początkiem grudnia. W miarę możliwości postaram się Wam także przybliżyć jak wygląda Boże Narodzenie w Portugalii. Tym czasem na zachętę mam dla Was przepis na muffiny
miodowe z
orzechami. Nie jest to co prawda wypiek do końca świąteczny, ale bez wątpienia idealny na późną jesień oraz zimę. ;)
Składniki:300 g
mąki180 ml
mleka100 ml
miodu100 g
brązowego cukru2
jajka50 ml
oleju80 g
orzechów laskowych2 łyżeczki
proszku do pieczenia½ łyżeczki
solido dekoracji:130 g
śmietanki 30-36%2 łyżki stołowe
cukru pudrugarść posiekanych
orzechówPrzygotowanie:
Śmietankę kremówkę ubijamy wraz
cukrem pudrem i odstawiamy do lodówki.W dużej misce umieszczamy
mąkę,
cukier,
proszek do pieczenia,
sól oraz posiekane
orzechy. W osobnym naczyniu łączymy
mleko,
jajka,
olej oraz
miód. Mokre składniki dodajemy do suchych, dokładnie mieszamy aż się połączą. Papilotki lub foremki do muffinek wypełniamy
ciastem do ¾ wysokości. Babeczki pieczemy około 20-25 minut w temperaturze 180°C. Wystudzamy i dekorujemy ubitą
śmietaną. Posypujemy
orzechami.Jeśli macie ochotę na więcej
słodyczy, gotowe babeczki możecie dodatkowo polać
miodem.Smacznego!