Wykonanie
Przepyszny! Mój najnowszy eksperyment uważam za całkowicie udany!
Dyniowo-
pomarańczowy curd wyszedł obłędny:) A powstał z wieeelkiej potrzeby:) Szukałam doskonałego zwieńczenia pysznej dyniowej tarty, którą zaprezentuję Wam już jutro na blogu:) Krem jest cudowny - o smaku słodkiej dyni i soczystej
pomarańczy, z nutką
cynamonu i
gałki muszkatołowej. Jeśli jesteście fanami
cytrynowego curdu to ten pokochacie również! Możecie go używać do nadziewania
ciasteczek, przekładania
tortów, do naleśników, gofrów,
lodów, tostów, serników albo tak jak ja do dyniowej tarty - przepis już jutro na blogu (powtarzam się ?!?:)) Albo jeśli chcecie wyjadajcie go prosto ze słoiczka:) Postarajcie się użyć do tego kremu małej, mocno pomarańczowej, wpadającej w czerwień dyni, aby jej miąższ był mięsisty i słodki. Sezon
dyniowy - choć jeszcze trochę wcześnie - uważam zatem za otwarty:)SKŁADNIKI:15 dag miąższu z dyni *sok i skórka z 1 dużej
pomarańczy100 g
masła140 g
brązowego cukru3
żółtkaszczypta
cynamonuszczypta
gałki muszkatołowejWYKONANIE:W garnuszku roztop
masło, dodaj
cukier, sok i skórkę otartą z
pomarańczy,
cynamon oraz
gałkę muszkatołową. Dobrze zamieszaj, żeby
cukier się roztopił.Teraz dodaj
żółtka i energicznie rozmieszaj je z resztą składników rózgą do ubijania. Dołóż puree z dyni, rozmieszaj ponownie rózgą, a następnie gotuj ca łość na średnim ogniu aż masa zacznie gęstnieć i przypominać
budyń.Gorący
dyniowo-
pomarańczowy curd przelej do słoiczka i ostudź. Zakręć słoik i przechowuj w lodówce do 2 tygodni (ale gwarantuję Ci, ze zjesz go wcześniej:))* Jak zrobić miąższ z dyni:
Dynię o wadze 1-1,2 kg umyj, obierz ją ze skóry, wydrąż środek (pestki i miękki miąższ) i pokrój w kostkę (około 1,5 - 2 cm), a następnie zapiecz przez 20 minut w temperaturze 200 stopni C na blasze wyłożonej folią aluminiową lub w naczyniu żaroodpornym. Po tym czasie wyjmij
dynię z piekarnika, ostudź i zmiksuj w malakserze na gładkie puree. Odmierz potrzebną ilość do
curdu, a resztę zostaw na tartę lub inny mój
dyniowy przepis:)