Wykonanie
Pogoda, no cóż, wpływa na
plany, również te wypiekowe ;-). Więc dzisiaj do pieczenia nie będzie nic. A najlepiej, jak trochę przecieru z dyni macie w lodówce. Bo
lody są luksusowe. Oprócz wspomnianego już przecieru można w nich znaleźć
syrop klonowy,
rum i otartą skórkę z
pomarańczy,
cynamon,
imbir.. Wykonane na żółtkach i kremówce, więc i strukturę mają idealną. Smakują jak
lody marchewkowe, bo choć ja
lodów marchewkowych nigdy jeszcze nie
jadłam, za to dokładnie tak sobie wyobrażam ich smak ;-). Koniecznie do wykonania!Składniki na około 1 , 8 litra:400 ml
mleka500 ml
śmietany kremówki1/2 szklanki
syropu klonowego1/2 szklanki
brązowego cukru1/3 szklanki
cukru (lub trochę więcej, do smaku)4
żółtka1 łyżeczka
cynamonu1/2 łyżeczki
imbiru1/2 łyżeczki
gałki muszkatołowej1 szklanka puree z dyni*skórka otarta z 1
pomarańczy1 łyżka
rumuW misie miksera umieścić
żółtka,
syrop klonowy,
cukier (oba rodzaje) i zmiksować (końcówką do ubijania
białek) na jasną, puszystą masę. Dodać
cynamon,
imbir, gałkę i zmiksować.
Mleko i kremówkę umieścić w garnku, lekko podgrzać. Dodać masę
żółtkową, wymieszać i cały czas podgrzewać, do zgęstnienia. Uwaga: nie można doprowadzić do wrzenia! (masa od razu się zwarzy)?. Natychmiast ściągnąć z palnika, dodać puree z dyni, otartą skórkę z
pomarańczy,
rum, wymieszać. Wystudzić i schłodzić w temperatury lodówkowej (najlepiej przez całą noc).Mieszankę przelać do maszyny do
lodów i dalej postępować według instrukcji jej producenta.
Lody można również wykonać bez maszyny - schłodzoną mieszanką z lodówki zmiksować, by
lody się napuszyły, przelać do pojemnika, włożyć do zamrażarki. Podczas chłodzenia kilka
razy zamieszać w pojemniku łyżką lub mikserem, by nie wytworzyły się kryształki
lodu.* Można wykorzystać gotowe puree z puszki lub zrobić je samemu - skorzystaj z przepisu na domowe puree
dyniowe . To proste!Smacznego :)