Wykonanie
Kruche ciasto:30 dag
maki pszennej10 dag
mąki krupczatki15 dag
brązowego cukru trzcinowego30 dag
masła3
żółtka1/2 łyżeczki
cynamonu mielonegoWarstwa z
jabłkami:6-7 dużych
jabłek2-3 łyżki
cukru2 łyżki
soku z cytryny2 łyżki
kisielu cytrynowego lub
pomarańczowegoSposób wykonania:
Masło ucieram z
brązowym cukrem na puszystą prawie białą masę, po tym czasie dodaję
żółtka, wsypuję
cynamon i miksuję , do masy dodaję stopniowo cały czas mieszając zmieszane ze sobą
mąki –(używam mieszadła do ciasta kruchego w robocie planetarnym) aż do połączenia, formuję w rękach kulę, będzie się kleić ale to nic, nastepnie wkładam na 3 godziny do lodówki, ciasto
zrobi się twarde i takie ma być.
Warstwa z
jabłkami:
Jabłka obieram kroję w kostkę lub pasterki-jak kto woli, do rondelka wlewam 4 łyżki
wody dodaję
jabłka, skrapiam
sokiem z cytryny dodaję
cukier i duszę do miękkości, pod koniec zestawiam z ognia, wsypuję
kisiel mieszam, studzę masę.
Połowę ciasta kruchego ścieram na tarce jarzynowej o grubych oczkach na blachę wyłożoną papierem pergaminowym o wym 25/30 cm , lekko dociskam ręką. Wykładam masę jabłeczną i na ścieram drugą połowę ciasta. Wkładam placek do nagrzanego piekarnika do 180*c piekę 45 minut-do zrumienienia.
Zimne ciasto posypuję pudrem.Słodkich wypieków!