Wykonanie
Idealnie kruche ciasto z dodatkiem
brązowego cukru na bazie
masła, warstwa z
winnych jabłek oraz
beza z dodatkiem mielonych
orzechów włoskich tworzy pyszne ciasto również na świąteczny czas, dla tych którzy nie lubią ciast z kremami ani mazurków. Polecam tą przepyszną szarlotkę!
Składniki:Kruche ciasto:30 dag
maki pszennej10 dag
mąki krupczatki15 dag
brązowego cukru trzcinowego25 dag
masła3
żółtkaWarstwa z
jabłkami:6 dużych
jabłek2-3 łyżki
cukru2 łyżki
soku z cytryny2 łyżki
kisielu cytrynowego lub
pomarańczowegoBeza orzechowa:4
białka12 dag drobnego
cukru3 łyżeczki
mąki ziemniaczanej2 łyżki mielonych
orzechów włoskich HelioSposób przygotowania:
Masło ucieram z
brązowym cukrem na puszystą prawie białą masę, po tym czasie dodaję
żółtka i miksuję , do masy dodaję stopniowo cały czas mieszając zmieszane ze sobą
mąki –(używam mieszadła do ciasta kruchego w robocie planetarnym) aż do połączenia, formuję w rękach kulę i wkładam na 30 minut do lodówki.Po tym czasie ¾ ciasta wałkuję na blachę o wym 25/30 cm a resztę wkładam do zamrażarki do solidnego schłodzenia.Warstwa z
jabłkami:
Jabłka obieram kroję w kostkę lub pasterki-jak kto woli, do rondelka wlewam 4 łyżki
wody dodaję
jabłka, skrapiam
sokiem z cytryny dodaję
cukier i duszę do miękkości, pod koniec zestawiam z ognia, wsypuję
kisiel mieszam, studzę masę.
Beza:
Białka ubijam na sztywną pianę dodając stopniowo
cukier, gdy masa będzie lśniąca i sztywna wsypuję przesianą
mąkę ziemniaczaną oraz
orzechy, delikatnie mieszam na wolnych obrotach.Na ciasto kruche wykładam masę jabłeczną ,oraz
orzechową bezę, na wierzch ścieram pozostałe ciasto kruche, wkładam placek do nagrzanego do 180*c piekarnika piekę 45 minut-do zrumienienia.Zimny posypuję pudrem. Do
kawy idealne ciasto.Słodkich wypieków!