ßßß


Składniki:Kruche ciasto:30 dag maki pszennej10 dag mąki krupczatki15 dag brązowego cukru trzcinowego25 dag masła3 żółtkaWarstwa z jabłkami:6 dużych jabłek2-3 łyżki cukru2 łyżki soku z cytryny2 łyżki kisielu cytrynowego lub pomarańczowegoBeza orzechowa:4 białka12 dag drobnego cukru3 łyżeczki mąki ziemniaczanej2 łyżki mielonych orzechów włoskich HelioSposób przygotowania:Masło ucieram z brązowym cukrem na puszystą prawie białą masę, po tym czasie dodaję żółtka i miksuję , do masy dodaję stopniowo cały czas mieszając zmieszane ze sobą mąki –(używam mieszadła do ciasta kruchego w robocie planetarnym) aż do połączenia, formuję w rękach kulę i wkładam na 30 minut do lodówki.Po tym czasie ¾ ciasta wałkuję na blachę o wym 25/30 cm a resztę wkładam do zamrażarki do solidnego schłodzenia.Warstwa z jabłkami:Jabłka obieram kroję w kostkę lub pasterki-jak kto woli, do rondelka wlewam 4 łyżki wody dodaję jabłka, skrapiam sokiem z cytryny dodaję cukier i duszę do miękkości, pod koniec zestawiam z ognia, wsypuję kisiel mieszam, studzę masę.Beza:Białka ubijam na sztywną pianę dodając stopniowo cukier, gdy masa będzie lśniąca i sztywna wsypuję przesianą mąkę ziemniaczaną oraz orzechy, delikatnie mieszam na wolnych obrotach.Na ciasto kruche wykładam masę jabłeczną ,oraz orzechową bezę, na wierzch ścieram pozostałe ciasto kruche, wkładam placek do nagrzanego do 180*c piekarnika piekę 45 minut-do zrumienienia.Zimny posypuję pudrem. Do kawy idealne ciasto.Słodkich wypieków!