ßßß Cookit - przepis na Dżem dyniowy z pomarańczą

Dżem dyniowy z pomarańczą

nazwa

Wykonanie

Tym przepisem kończę tegoroczną przygodę z dynią. Jeśli macie w domu spore jej zapasy, może czas ją przerobić na dżemy? Sama dynia nie smakuje mi aż tak bardzo, by dżem był z dodatkiem tylko i wyłącznie - przypraw. Sporo zyskuje dzieki dodatkowi cytrusów: pomarańczy, cytryn; nabiera świeżości, dżem nie jest mdły i nudny. Polecam!
Składniki na 2 nieduże słoiczki:
1 kg dyni, obranej, pokrojonej w niedużą kostkę
300 g cukru
2 pomarańcze
1 cytryna
pół łyżeczki cynamonu
szczypta gałki muszkatołowej
Pokrojoną w kostkę dynię wrzucić do większego garnuszka, zasypać cukrem. Pozostawić w temperaturze pokojowej na 2 godziny, aż dynia wypuści sporą ilość soku.
Pomarańcze i cytrynę obrać, pokroić dość drobno, dodać do dyni razem z przyprawami. Zagotować i gotować bez pokrywki aż większość płynu odparuje a dynia przybierze postać papki (jeśli kawałki dyni będą zbyt duże, warto je zmiksować blenderem).
Słoiki wyparzyć (wrzącą wodą lub w piekarniku nagrzanym do 100ºC). Przelać konfiturę, dobrze zakręcić. Odstawić.
Pasteryzacja:
Spory garnek z szerokim dnem wyłożyć ręcznikami kuchennymi. Włożyć słoiki, jeden obok drugiego, nalać wrzątku do 3/4 wysokości słoików, doprowadzić do wrzenia (temperatura wlewanej wody musi się zgadzać z temperaturą słoików, nie może to być np. zimna woda wlewana na gorące słoiki, by nie pękły). Zmniejszyć moc palnika, przykryć i gotować około 20 minut. Po tym czasie słoiki wyjąć i zostawić do całkowitego wystudzenia. Niektóre osoby dodatkowo odwracają słoiki do góry dnem i owijają kocami, tak zostawiając do wystudzenia na całą noc.
Smacznego :-).
Źródło inspiracji - lindentea.com
Źródło:http://www.mojewypieki.com/przepis/dzem-dyniowy-z-pomarancza