Wykonanie
Tym przepisem kończę tegoroczną przygodę z
dynią. Jeśli macie w domu spore jej zapasy, może czas ją przerobić na dżemy? Sama
dynia nie smakuje mi aż tak bardzo, by
dżem był z dodatkiem tylko i wyłącznie - przypraw. Sporo zyskuje dzieki dodatkowi
cytrusów:
pomarańczy,
cytryn; nabiera świeżości,
dżem nie jest mdły i nudny. Polecam!Składniki na 2 nieduże słoiczki:1 kg dyni, obranej, pokrojonej w niedużą kostkę300 g
cukru2
pomarańcze1
cytrynapół łyżeczki
cynamonuszczypta
gałki muszkatołowejPokrojoną w kostkę
dynię wrzucić do większego garnuszka, zasypać
cukrem. Pozostawić w temperaturze pokojowej na 2 godziny, aż
dynia wypuści sporą ilość soku.
Pomarańcze i
cytrynę obrać, pokroić dość drobno, dodać do dyni razem z
przyprawami. Zagotować i gotować bez pokrywki aż większość płynu odparuje a
dynia przybierze postać papki (jeśli kawałki dyni będą zbyt duże, warto je zmiksować blenderem).Słoiki wyparzyć (wrzącą
wodą lub w piekarniku nagrzanym do 100ºC). Przelać
konfiturę, dobrze zakręcić. Odstawić.Pasteryzacja:Spory garnek z szerokim dnem wyłożyć ręcznikami kuchennymi. Włożyć słoiki, jeden obok drugiego, nalać wrzątku do 3/4 wysokości słoików, doprowadzić do wrzenia (temperatura wlewanej
wody musi się zgadzać z temperaturą słoików, nie może to być np. zimna
woda wlewana na gorące słoiki, by nie pękły). Zmniejszyć moc palnika, przykryć i gotować około 20 minut. Po tym czasie słoiki wyjąć i zostawić do całkowitego wystudzenia. Niektóre osoby dodatkowo odwracają słoiki do góry dnem i owijają kocami, tak zostawiając do wystudzenia na całą noc.Smacznego :-).
Źródło inspiracji - lindentea.com