ßßß Cookit - przepis na Dżem z kaliny z cynamonem i pomarańczą

Dżem z kaliny z cynamonem i pomarańczą

nazwa

Wykonanie

Będąc na Podlasiu natrafiłam na piękny krzew kaliny koralowej. Przyznam, że wcześniej nic z niej nie robiłam, ale ponieważ jestem ciekawskie jajo i lubię przerabiać to co znajdę więc wracając do domu zerwałam nieco czerwonych owoców. Kalina dojrzewa jesienią a zbiera się ją najlepiej po pierwszych mrozach, tak jak jarzębinę . Ja musiałam zebrać wcześniej więc trafiła do zamrażarki.
Po przemrożeniu, które miało pozbawić kalinę goryczki przygotowałam dżem. Od razu powiem, że specjalnie zachwycona nie jestem. Goryczka mimo mrożenia nie zniknęła a zapach jaki towarzyszy gotowaniu tych owoców jest mało przyjemny z powodu zawartego w niej kwasu masłowego. Doprawienie dżemu cynamonem i pomarańczą prawie go zniwelowało, ale jednak nie całkowicie. Kolor przetworu też niestety już nie taki koralowy ... Innym razem może przerobię kalinę na nalewkę ?
Jeśli macie jakieś doświadczenie z tą rośliną i coś z jej owoców robiliście to podzielcie się, proszę, ze mną swoimi pomysłami :)
Dlaczego więc pokazuję Wam ten dżem chociaż mnie nie zachwycił ? Ano dlatego, że ponoć jest zdrowy bo owoce kaliny mają właściwości lecznicze. Wyczytałam, że spożywane na surowo i w dużych ilościach mogą być nawet trujące. Szkodliwe substancje zawierają także liście i kora krzewu. Jednak po przetworzeniu i w niedużych dawkach kalina jest bezpieczna. Przetwory z owoców kaliny działają moczopędnie, wzmacniają serce. Stosuje się je przy przeziębieniach, skurczach dolnych odcinków przewodu pokarmowego a także krwawieniach wewnętrznych, krwawieniach z nosa i podczas leczenia chorób skóry.
czas przygotowania : ok. 40 minut + kilka dni mrożenia świeżych owoców
składniki :
ok. 800 g przebranych owoców kaliny
ok. 200 ml świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy, razem z cząstkami miąższu
skórka z jednej pomarańczy - wierzchnia warstwa
sok z jednej cytryny
400 g cukru
1 czubata łyżeczka mielonego cynamonu
1 op. żelfixu 2:1
sposób przygotowania : owoce po zebraniu dokładnie opłukałam i przebrałam, osączyłam, oberwałam z baldachogron. Przesypałam do pojemnika i włożyłam do zamrażarki na kilka dni.
Po kilku dniach wyjęłam i przełożyłam do garnka. Dodałam cukier, sok pomarańczowy i pokrojoną w paseczki skórkę z wcześniej wyszorowanej i sparzonej pomarańczy. Gotowałam ok. 20-30 minut aż owoce popękały. Całość przetarłam przez gęste sito żeby pozbyć się sporych pestek. Przecież ponownie podgrzałam dodając żelfix i cynamon, gotowałam 2 minuty. Wrzący przetwór przełożyłam do wyparzonych, małych słoików. Zakręciłam i odstawiłam do wystudzenia ustawiając je do góry dnem.
Pomysł i inspirację znalazłam u Kasi na blogu Tarzynkowo
Źródło:http://smacznapyza.blogspot.com/2014/10/dzem-z-kaliny-z-cynamonem-i-pomarancza.html