Wykonanie
Wiem, że zbliża się Wielkanoc i już czas na babki i mazurki. Wkrótce pojawią się one u mnie ale dzisiaj jeszcze chciałam pokazać Wam moją ostatnią wersję szarlotki. Tym razem jest to szarlotka cytrusowa. Do ciasta dodałam
skórkę pomarańczową a do
jabłek skórkę i świeży sok wyciśnięty z
pomarańczy. Tak się złożyło, że miałam czerwoną odmianę, która zabarwiła
jabłka na kolor widoczny na zdjęciu.
Składniki na ciasto:150 g
mąki pszennej100g
masła50 g
cukru1
żółtkoskórka starta z 1
pomarańczyMasa
jabłkowa:2 kg
jabłek150 g
cukru50g
masłasok i skórka z 1
pomarańczyłyżeczka
cynamonuZimne
masło posiekać z
mąką i
cukrem, dodać
żółtko i skórkę z
pomarańczy. 1/3 ciasta odłożyć, i włożyć do lodówki. Resztę ciasta rozwałkować i wyłożyć nią tortownicę o śr. 21 cm. Piec w temperaturze 175 stopni ok. 15 min.
Jabłka obrać ze skóry, wydrążyć gniazda nasienne, pokroić w mniejsze kawałki. Do garnka włożyć
jabłka, dodać
cukier i smażyć. Dodać sok z
pomarańczy,
cynamon. Prażyć
jabłka aż sok odparuje. Gotowa masę z
jabłek wyłożyć na podpieczone ciasto. Na tarce zetrzeć zamrożone ciasto i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec 25 min.Smacznego:)