Wykonanie
Szarlotka, każdy ma swój ulubiony sprawdzony przepis. Pochwalę się Wam jak u mnie w domu jest robione to, popularne ciasto. Jeśli jednak robicie je pierwszy raz, proponuje wypróbować ten przepis. Uwielbiam wcinać z kleksem
śmietany,na ciepło. W takiej formie podana najbardziej mi smakuje. Nie obsypuje
cukrem pudrem jeśli dodaję
śmietanę, gdy jednak
śmietany brak, wtedy
cukier puder jak najbardziej wskazany. To jest tylko przykład jak można podać szarlotkę, Wy zapewne znajdziecie swój ulubiony sposób. Powodzenia.
Składniki:Ciasto:200g
mąki pszennej80g
masła35g
cukru2
żółtkałyżka
masła do wysmarowania blachy (24x40)Masa
jabłkowa:2kg obranych pokrojonych w cząstki
jabłek2 łyżki
cukru1 łyżka
cynamonuDodatkowo:2 łyżki
bułki tartejWykonanie:
Mąkę przesypujemy do miski, łączymy z
cukrem pudrem.Dodajemy pokrojone w kostkę miękkie
masło i
żółtka.Ugniatamy ciasto.3/4 ciasta przekładamy na wysmarowaną blachę
masłem, ugniatamy dłońmi, aby przykryło spód blachy, resztę wstawiamy do zamrażalnika.Ciasto nakłuwamy gęsto widelcem, wstawiamy do nagrzanego do 180*C piekarnika. Zapiekamy do lekkiego zarumienienia się (ok10 minut).Obrane i pokrojone w cząstki
jabłka przekładamy do garnka.Dusimy pod przykryciem ok 15 minut.Następnie dodajemy
cukier i
cynamon.Całość mieszamy, aby
cukier i
cynamon rozprowadzić równomiernie.Na upieczone ciasto rozsypujemy
bułkę tatą, dodajemy
jabłka.Wyrównujemy powierzchnięWyciągamy pozostałą część kruchego ciasta z zamrażalnika.Ścieramy na tarce o grubych oczkach i rozsypujemy po całej powierzchni ciasta.Pieczemy w nagrzanym piekarniku 180*C około godziny.