Wykonanie
To jedna z najlepszych tart z
jabłkami, jakie ostatnio zrobiłam.Spód:130 g
mąki pszennej40 g
cukru60 g
masła2
żółtkaNadzienie:3-4
jabłkarozmaryn,
cynamonsyrop klonowyDo miski wsypujemy
mąkę. Dodajemy drobno posiekane zimne
masło i
żółtka. Szybko zagniatamy ciasto, zawijamy je w folię spożywczą i wstawiamy do lodówki na 30 minut. Po tym czasie ciasto cienko rozwałkowujemy, przekładamy do okrągłej formy o średnicy 18-20 cm i nakłuwamy widelcem. Spód pieczemy 15-20 minut w temperaturze 190°C.
Jabłka obieramy ze skórki, wykrawamy gniazdo nasienne i kroimy na 8 części.
jabłka przesmażamy przez chwilę na suchej patelni, posypujemy
cynamonem. Na upieczony spód nakładamy
jabłka i polewamy je
syropem klonowym. Tartę pieczemy 20-25 minut w temperaturze 180 stopni. Po upieczeniu posypujemy świeżym
rozmarynem.