Wykonanie
Kurczak w kukurydzianych płatkach corn flakes to alternatywna dla panierki z tradycyjnej
bułki tartej lub
mąki. Soczyste
mięso i chrupiąca panierka, do tego świeża
sałata,
pomidor,
ogórek,
czerwona cebula i
jajko, a wszystko to w towarzystwie przepysznej pomidorowej salsy i
sosu czosnkowego!
Sałatka ta podana na ciepło smakuje naprawdę wspaniale, a pikantna salsa nadaje jej wyrazu. Koniecznie wypróbujcie, bardzo polecam!SKŁADNIKI na 4 osoby:2
filety z piersi kurczaka2
jajka1,5 szklanki
płatków kukurydzianych corn flakes
sólświeżo zmielony
pieprzsłodka papryka mielona
olej lub
oliwa z oliwek do smażeniamieszanka
sałat (użyłam
roszponki,
endywii,
rukoli i
sałaty lodowej)2
pomidorypół dużego
ogórkapół
czerwonej cebuli4
jajka ugotowane na twardoSKŁADNIKI NA SALSĘ
POMIDOROWĄ:2
pomidorypół
czerwonej cebuli1/3 puszki
kukurydzy konserwowej0,5 puszki
czerwonej fasoligarść liści świeżej
bazylii4 łyżki pikantnego
ketchupu2 ząbki
czosnkuświeżo zmielony
pieprzSKŁADNIKI NA
SOS CZOSNKOWY:3/4 dużego kubka
jogurtu naturalnego2 łyżki
majonezu2 ząbki
czosnku0,5 łyżeczki
brązowego cukrusólświeżo zmielony
pieprzWYKONANIE:
MIĘSO:Filety umyj i okrój z błonek. Pokrój je na prostokątne kawałki, ale niezbyt grube.
Posól, popieprz i posyp mieloną
słodką papryką.
Jajka rozbij, dodaj odrobinkę
wody i roztrzep je porządnie w misce.
Płatki kukurydziane rozgnieć ręką lekko na drobniejsze kawałki.Maczaj kawałki przyprawionego
mięsa najpierw w
jajku, a
potem w płatkach kukurydzianych. Usmaż je na złoty kolor na rozgrzanym tłuszczu.SALSA:
Pomidory dobrze umyj i sparz wrzątkiem, obierz ze skórki. Przekrój na pół i wydrąż środek wraz z pestkami. Pokrój w drobną kostkę.Do miski wrzuć
kukurydzę,
fasolę, pokrojoną w kosteczkę
cebulę, dodaj
pomidory, poszatkowaną drobno
bazylię,
ketchup i
pieprz. Przeciśnij przez praskę
czosnek i dodaj do salsy. Dokładnie wymieszaj.
SOS CZOSNKOWY:Do
jogurtu dodaj
majonez, przeciśnięty przez praskę
czosnek,
sól,
pieprz oraz
cukier i dokładnie wymieszaj.PODANIE:Na talerz wyłóż umytą
sałatę, pokrojone w ćwiartki
pomidory,
jajka, pokrojone w plasterki
ogórki,
cebule w piórkach.Na warzywa ułóż usmażone
mięso. Podaj z salsą i
sosem czosnkowym.Smacznego!