Wykonanie
Szybka, prosta i efektowna
sałatka na obiad, kolację, imprezę lub jako lunch do pracy. Soczysty
kurczak w towarzystwie aksamitnego
awokado i kolorowych warzyw. Całość podana z ulubionym dressingiem mojej Córki - na bazie
oliwy z oliwek i
octu balsamicznego.
Sałatka powstała specjalnie dla niej kilka lat temu, ponieważ Nadia od małego kocha warzywa, kocha wszelkie sałatki, a wcześniej wspomniany dressing wyjada dosłownie łyżkami :D
Sałatka pięknie prezentuje się na
stole, także możecie przygotować ją dla swoich gości. Ja podaję ją najczęściej jako zdrowy i lekki obiad. Można ją również zapakować w pojemnik i zabrać do pracy jako lunch, gdyż smakuje świetnie również na zimno.
Sałatka jest pyszna, już dawno uzyskała najwyższą rekomendację mojego
Męża :DD, więc bardzo ją Wam polecam!SKŁADNIKI NA
SAŁATKĘ (porcja na 1-2 osoby):1 duży
filet z piersi kurczaka1-2
jajka1 garść
rukoli lub
roszponki1 garść
sałaty (np.
endywii,
masłowej, lodowej, itp.)0,5
awokado5 łyżek
kukurydzy konserwowej10-12 malutkich
pomidorków koktajlowych0,5
czerwonej cebuli0,5 małego
ogórka świeżego2-3 łyżki siekanego
szczypiorkusłodka mielona
paprykasól i świeżo zmielony
pieprz2 łyżki
oleju (
kokosowego, rzepakowego lub
oliwy)SKŁADNIKI NA DRESING:3 łyżki
oliwy z oliwek0,75 łyżki
octu balsamicznego1 łyżeczka
cukru (np. brązowego)2 małe ząbki
czosnku lub 1 duży
sól i
pieprz do smakuWYKONANIE:
SAŁATKA:Jajko/jajka ugotuj tak jak lubisz (na twardo lub półmiękko) w osolonej wodzie.Umytego i osuszonego fileta obkrój z błonek i posyp z obu stron
papryką,
solą i
pieprzem.Usmaż na rozgrzanym
oleju z obu stron po kilka minut albo zgrilluj na patelni grillowej.Na talerzu ułóż pas
roszponki lub
rukoli, obok ułóż obrane ze skorki i pokrojone w plasterki
awokado, usmażonego i pokrojonego w plasterki
kurczaka, następnie
kukurydzę,
pomidorki (kilka możesz przekroić na pół), kolejną ulubioną
sałatę, pokrojoną w piórka
cebulę i plasterki
ogórka. Z
boku ułóż obrane ze skorupek i przekrojone na pół
jajko i posyp
sałatkę szczypiorkiem.DRESSING:
Oliwę,
ocet,
cukier,
sól i
pieprz oraz sprasowany
czosnek wymieszaj razem dokładnie.Dressingiem polej
sałatkę przed samym podaniem. Gotowe! Smacznego!