ßßß Cookit - przepis na SAŁATKA Z KURCZAKIEM, AWOKADO I WARZYWAMI

SAŁATKA Z KURCZAKIEM, AWOKADO I WARZYWAMI

nazwa

Wykonanie

Szybka, prosta i efektowna sałatka na obiad, kolację, imprezę lub jako lunch do pracy. Soczysty kurczak w towarzystwie aksamitnego awokado i kolorowych warzyw. Całość podana z ulubionym dressingiem mojej Córki - na bazie oliwy z oliwek i octu balsamicznego. Sałatka powstała specjalnie dla niej kilka lat temu, ponieważ Nadia od małego kocha warzywa, kocha wszelkie sałatki, a wcześniej wspomniany dressing wyjada dosłownie łyżkami :D
Sałatka pięknie prezentuje się na stole, także możecie przygotować ją dla swoich gości. Ja podaję ją najczęściej jako zdrowy i lekki obiad. Można ją również zapakować w pojemnik i zabrać do pracy jako lunch, gdyż smakuje świetnie również na zimno.
Sałatka jest pyszna, już dawno uzyskała najwyższą rekomendację mojego Męża :DD, więc bardzo ją Wam polecam!
SKŁADNIKI NA SAŁATKĘ (porcja na 1-2 osoby):
1 duży filet z piersi kurczaka
1-2 jajka
1 garść rukoli lub roszponki
1 garść sałaty (np. endywii, masłowej, lodowej, itp.)
0,5 awokado
5 łyżek kukurydzy konserwowej
10-12 malutkich pomidorków koktajlowych
0,5 czerwonej cebuli
0,5 małego ogórka świeżego
2-3 łyżki siekanego szczypiorku
słodka mielona papryka
sól i świeżo zmielony pieprz
2 łyżki oleju (kokosowego, rzepakowego lub oliwy)
SKŁADNIKI NA DRESING:
3 łyżki oliwy z oliwek
0,75 łyżki octu balsamicznego
1 łyżeczka cukru (np. brązowego)
2 małe ząbki czosnku lub 1 duży
sól i pieprz do smaku
WYKONANIE:
SAŁATKA:
Jajko/jajka ugotuj tak jak lubisz (na twardo lub półmiękko) w osolonej wodzie.
Umytego i osuszonego fileta obkrój z błonek i posyp z obu stron papryką, solą i pieprzem.
Usmaż na rozgrzanym oleju z obu stron po kilka minut albo zgrilluj na patelni grillowej.
Na talerzu ułóż pas roszponki lub rukoli, obok ułóż obrane ze skorki i pokrojone w plasterki awokado, usmażonego i pokrojonego w plasterki kurczaka, następnie kukurydzę, pomidorki (kilka możesz przekroić na pół), kolejną ulubioną sałatę, pokrojoną w piórka cebulę i plasterki ogórka. Z boku ułóż obrane ze skorupek i przekrojone na pół jajko i posyp sałatkę szczypiorkiem.
DRESSING:
Oliwę, ocet, cukier, sól i pieprz oraz sprasowany czosnek wymieszaj razem dokładnie.
Dressingiem polej sałatkę przed samym podaniem. Gotowe! Smacznego!
Źródło:http://swiatilony.blogspot.com/2016/03/saatka-z-kurczakiem-awokado-i-warzywami.html