ßßß Cookit - przepis na Halloweenowy biszkopt

Halloweenowy biszkopt

nazwa

Wykonanie

By MagicPot, 30 października 2015
Halloweenowy biszkopt to ciasto idealne na Halloween. By przygotować takie ciasto skłoniło mnie chęć uraczenia dzieci nową modą na obchodzenie Halloween w Polsce. Chciałam by prócz przebrań i zbierania cukierków miały „coś” specjalnie dla nich z okazji Halloween.
Jak sama nazwa wskazuje – głównym składnikiem ciasta jest biszkopt, a dzięki dodaniu szpinaku, kakaa powstał Halloweenowy biszkopt.
6 jajek
1 szklanka cukru
1 szklanka mąki
szczypta soli
puder chleba świętojańskiego lub czyste kakao bez dodatków typu cukru
około 150g rozmrożonego rozdrobnionego szpinaku
pół szklanki oliwy lub szklanka oleju
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka cukru waniliowego
paczka żelek – najlepiej węże, ja użyłam miśków
kilka sztuk herbatników – najlepiej podłużnych, jeżeli takowych nie macie mogą być tradycyjne
pisaki cukrowe do pisania po herbatnikach
jedno opakowanie zielonej galaretki – smak dowolny
Przygotowania rozpoczęłam od rozmrożenia i odsączenia szpinaku – na kilka godzin przed robieniem ciasta kilka kostek rozdrobnionego szpinaku .
Kolejna czynność to zagotowałam wodę na galaretkę – przygotowujemy zgodnie z opisem na opakowaniu. Dokładnie wymieszaną galaretkę odstawiamy na bok, by przestygła.
Następnie rozpoczęłam przygotowania do przygotowania ciasta biszkoptowego:
Oddzieliłam białka od żółtek – oba składniki wrzuciłam do średnich misek.
Żółtka utarłam z cukrem, następnie przesiałam mąkę z proszkiem do pieczenia i dalej miksowałam. Na koniec dodałam oliwę i dalej miksowałam – ciasto wyszło gęste.
Do gęstego ciasta przesiałam 3 łyżki proszku z chleba świętojańskiego i jedną łyżkę kakaa.
Białka ubiłam na sztywną pianę z odrobiną soli.
Do ciasta z żółtek dodałam ubitą pianę i dokładnie zmiksowałam wszystkie składniki.
Do mniejszej miski wrzuciłam rozmrożony szpinak i zalałam niedużą ilością ciasta biszkoptowego i dokładnie wymieszałam łyżką. Ciasta powinno być mało – podczas mieszania szpinaku powinno być bardzo dużo w stosunku do ciasta biszkoptowego.
Nastawiłam piekarnik na 180 C.
Naszykowałam dwie brytfanki które wyłożyłam papierem do pieczenia: mniejsza o wymiarach 10 cm szerokości, 24 cm długości i 7 cm wysokości i do niej wlałam ciasto biszkoptowe ze szpinakiem; większa o wymiarach 14 cm szerokości, 25 cm długości i 7 cm wysokości i do tej brytfanki wlałam ciasto biszkoptowe bez szpinaku.
Gdy piekarnik był nagrzany wstawiłam obie brytfanki i piekłam 30 minut. Po tym czasie wyjęłam obie brytfanki i odstawiłam na bok by ciasto ostygło.
Gdy ciasto i galaretka stygły, przygotowałam herbatniki – nie miałam podłużnych więc delikatnie nożem przecięłam wzdłuż dłuższego boku i na każdym na górze narysowałam cukrowym pisakami krzyże – tak by wyglądały jak płyty nagrobkowe.
Gdy ciasto było lekko ostygnięte wyciągnęłam z brytfanek i odłożyłam do całkowitego ostygnięcia.
Do szklanego naczynia – może być półmisek, ważne by naczynie było przezroczyste – na dno wrzuciłam kawałki biszkopta bez szpinaku i ręką ugniotłam by było twardo zbite.
Na wierz wrzuciłam żelki – najlepiej aby były ciemno-kolorowe by nie zlały się z kolorem galaretki.
By galaretka szybko się „zsiadła” wstawiłam ją do lodówki i co kilkanaście minut sprawdzałam czy nie jest w wersji płynnej.
Gdy galaretka miała konsystencję podobną do kiśla zalałam ciasto i żelki i wstawiłam do lodówki by galaretka jeszcze bardziej się „zśiadła”.
Po jakichś 30 minutach wyciągnęłam ciasto z lodówki i obsypałam mocno porwanym ciastem biszkoptowym ze szpinakiem, tak by wyglądało to jak ziemia. Wierzch udekorowałam wpierw cukrowymi pisakami w kolorze zielonym i czerwonym, następnie wstawiłam płyty nagrobkowe z herbatników i powkładałam żelki miśki do góry nogami i poukładałam je na plecach.
Ciasto na Halloween gotowe! Smacznego!
Polecam inne przepisy na ciasta:
Źródło:http://magiczny-garnek.pl/blog/2015/10/30/halloweenowy-biszkopt