Wykonanie
By MagicPot, 28 października 2015Warzywne babeczki lub warzywne muffinki to pomysł na przygotowanie nietypowego śniadania na niedzielny poranek z warzywami i
jajkiem. Propozycja warzyw to
miks tego co miałam akurat w lodówce, tak więc każdy może przygotować warzywne babeczki z własnym składem warzyw. Do babeczek dodałam
wędlinę dla moich mięsożernych chłopaków i
ser żółty – jesteśmy jego wielkimi wielbicielami. Zamiast
wędliny można dodać
kiełbaskę – wszystko zależy od Was samych co dodacie do babeczek.Warzywne babeczki mogą być podane nie tylko na śniadanie, lecz także na kolację lub jako przystawka. Można je także spożywać na zimno.300g
mąki pszennej2 łyżeczki
proszku do pieczenia6 łyżek tartego
sera żółtego – ja użyłam
sera cheddar + garść
sera do posypania babeczek z wierzchu300ml
mleka3 duże
jajka8 łyżek
oleju10 dag
szynki lub
kiełbasy5cm
poraćwiartka
paprykiprzyprawy:
sól,
pieprz czarny świeżo mielony, gałka muszkatałowa,
cynamon,
kardamon,
kurkuma,
imbirZ podanych powyżej składników wyszło mi 20 babeczekPrzygotowania rozpoczynamy od posiekania na mniejsze kawałki wszystkich warzyw jakie użyjecie:
pora kroimy wpierw na pół a
potem w tzw. talarki,
paprykę w kostkę.
Szynkę lub inną
wędlinę /
kiełbasę kroimy w mniejszą kostkę.Piekarnik nastawiamy na grzanie 180˚C.Na patelni rozpuszczamy
masło i wrzucamy posiekanego
pora i
paprykę i delikatnie podsmażamy.Po kilku minutach dorzuciłam do warzyw na patelni
wędlinę i wymieszałam.Gdy w trakcie podsmażania zauważycie, że należy dołożyć
masło – uczyńcie to.Bierzemy średnią miskę i przesiewamy do niej
mąkę wymieszaną z
proszkiem do pieczenia. Dosypujemy po szczypcie przypraw – przy czym
sól i
pieprz według własnego uznania.
Mleko mieszamy z
olejem i
jajkami i przelewamy do
mąki i miksujemy.Następnie dorzuciłam warzywa z
szynką oraz 6 łyżek tartego
sera żółtego.Przygotowane ciasto przelałam do papierowych foremek na babeczki wstawionych w brytfankę na babeczki. Jeżeli dysponujecie formą do pieczenia babeczek typu non-stick to możecie ciasto wlewać bezpośrednio do formy – przetestowałam – po upieczeniu babeczki idealnie odchodzą od formy.Ciasto jest gęste i ciężkie, więc należy jest wstawić w sztywną brytfankę na babeczki lub wykonane ze sztywnego materiału foremki.Po przelaniu ciasta wstawiłam formy do nagrzanego piekarnika i zapiekałam 30 minut.Po wyjęciu z piekarnika od razu posypałam babeczki
serem, który delikatnie się rozpuścił.Smacznego!Polecam inne pomysły na ciekawe śniadania: