ßßß
Składniki:300 g chudego mielonego mięsa1/2 suchej namoczonej w wodzie lub mleku kajzerki1 cebula1 łyżeczka masła1 jajko4 łyżki kaszy kuskus + 1/2 szklanki wrzątku1 nieduża marchewkabułka tatrasólświeżo mielony pieprz1/4 łyżeczki gałki muszkatołowejszczypta chilli3 łyżeczki majeranku1 łyżeczka ziół prowansalskicholej do smażeniaSposób wykonania:1. Mięso wymieszać z odciśniętą kajzerką.2. Cebulę posiekać, zeszklić na maśle.3. Kuskus zalać wrzątkiem i odstawić na kilka minut, aż wchłonie płyn.4. Marchewkę obrać i zetrzeć na najdrobniejszych oczkach.5. Mięso wymieszać z cebulą, marchewką i kaszą. Dodać jajko, przyprawy i ewentualnie dodać bułki tartej do zagęszczenia masy.5. Wilgotnymi dłońmi formować kotlety. Opanierować w bułce tartej. Smażyć na patelni na rumiano z obu stron.Smacznego!!!
Źródło: Kuchenne szaleństwa Margarytki