Wykonanie
Dzisiaj kolejne
przetwory z
czarnej porzeczki, czyli jak zrobić
galaretkę z powstałej po robieniu soku pulpy owocowej. Wprawdzie nie jest przejrzysta jak typowa
galaretka, ponieważ jest wykonana z pozostałości po zrobieniu soku, ale ma taką
galaretkową konsystencję. Można ją troszkę porównać do gładkiego
dżemu owocowego.
Składniki:pulpa owocowa po robieniu soku
cukier (u mnie ok.1,5 kg)1 żel-fix (
czarna porzeczka posiada dużo naturalnej pektyny, ale przy robieniu soku
owoce oddały trochę pektyny)Sposób przygotowania:1. Pulpę
owocową przecieramy przez gęste sito (wymaga to trochę wysiłku i czasu, ale zapewniam, że warto).2. Do przetartych
owoców dodajemy żel-fix i mieszamy. Następnie dodajemy
cukru (ilość w zależności od tego czy
owoce są raczej słodkie lub kwaśne). Gorącą
galaretkę przekładamy do wcześniej przygotowanych słoików, zakręcamy i przykrywamy słoiki ręcznikiem lub kocem, aż wystygną.3.
Galaretka jeśli nie stężeje po wystudzeniu, to spokojnie stężeje w chłodnej piwnicy. To świetny dodatek do
pieczywa,
ciasteczek i ciast :) Polecam!Smacznego!!!