ßßß
Składniki:pulpa owocowa po robieniu sokucukier (u mnie ok.1,5 kg)1 żel-fix (czarna porzeczka posiada dużo naturalnej pektyny, ale przy robieniu soku owoce oddały trochę pektyny)Sposób przygotowania:1. Pulpę owocową przecieramy przez gęste sito (wymaga to trochę wysiłku i czasu, ale zapewniam, że warto).2. Do przetartych owoców dodajemy żel-fix i mieszamy. Następnie dodajemy cukru (ilość w zależności od tego czy owoce są raczej słodkie lub kwaśne). Gorącą galaretkę przekładamy do wcześniej przygotowanych słoików, zakręcamy i przykrywamy słoiki ręcznikiem lub kocem, aż wystygną.3. Galaretka jeśli nie stężeje po wystudzeniu, to spokojnie stężeje w chłodnej piwnicy. To świetny dodatek do pieczywa, ciasteczek i ciast :) Polecam!Smacznego!!!