Wykonanie
Uwielbiam
czarną porzeczkę i wszystko w czym jest schowana, zatopiona tj. w sokach, ciastach, konfiturach, dżemach, lodach. Tylko to „skubanie” ale czego nie robi się z miłości :) więc jak co roku się poświęciłam i ją oskubałam umyłam i
dżem zrobiłam.Przepis na kg
owoców1 kg
czarnej porzeczki0,50 dag
cukru ( lub więcej według gustu)Przebraną, czystą
porzeczkę wsypać do garnka zasypać
cukrem wymieszać i odstawić na 30 minut aby puściła sok ( ja nigdy nie zasypywałam
cukrem, od razu gotowałam ten pomysł podpatrzyłam u anikagotuje i już u mnie zostaje J) po 30 minutach wstawić na gaz i gotować ok 1,5 h lub do czasu uzyskania odpowiedniej konsystencji, ja lubię gęste
dżemy więc gotuje dłużej. Gorący
dżem przekładać do słoiczków, natychmiast zakręcić, odstawić do wystygnięcia.