Wykonanie
Ponieważ nie jemy zbyt wiele
dżemów i raczej mała pijemy
soków, taki sos sprawdza się u nas najlepiej. Można wykorzystać go do naleśników, pankejków, ciasta,
lodów,
herbaty i do czego jeszcze zapragniemy. A
czarna porzeczka świetnie smakuje w chłodniejsze dni.Niestety ubolewam bardzo, że nie mamy własnego kawałka ogródka bym mogła tam hodować sobie różne takie pyszności. A ponieważ robienie zapasów do słoiczków sprawia mi ogromną przyjemność i odpręża jak mało co, pozostało mi zakupić
owoce lata.
Składniki:1 kg
czarnej porzeczki1 szk
cukruPorzeczkę trzeba oczyścić z listków i patyczków, umyć dokładnie i posypać
cukrem. Odstawić na jakieś pół godz.
Owoce zagotować i gotować na średnim ogniu 5-10min. Przełożyć do czystych słoiczków, szczelnie zakręcić i postawić na zakrętce do przestudzenia. Gotowe:)W podobny sposób można przygotować sosy z innych
owoców. W tym roku na pewno zrobię jeszcze z
jagodami:)Smacznego:)