ßßß Cookit - przepis na Sos z czarnej porzeczki do słoików

Sos z czarnej porzeczki do słoików

nazwa

Wykonanie

Ponieważ nie jemy zbyt wiele dżemów i raczej mała pijemy soków, taki sos sprawdza się u nas najlepiej. Można wykorzystać go do naleśników, pankejków, ciasta, lodów, herbaty i do czego jeszcze zapragniemy. A czarna porzeczka świetnie smakuje w chłodniejsze dni.
Niestety ubolewam bardzo, że nie mamy własnego kawałka ogródka bym mogła tam hodować sobie różne takie pyszności. A ponieważ robienie zapasów do słoiczków sprawia mi ogromną przyjemność i odpręża jak mało co, pozostało mi zakupić owoce lata.
Składniki:
1 kg czarnej porzeczki
1 szk cukru
Porzeczkę trzeba oczyścić z listków i patyczków, umyć dokładnie i posypać cukrem. Odstawić na jakieś pół godz. Owoce zagotować i gotować na średnim ogniu 5-10min. Przełożyć do czystych słoiczków, szczelnie zakręcić i postawić na zakrętce do przestudzenia. Gotowe:)
W podobny sposób można przygotować sosy z innych owoców. W tym roku na pewno zrobię jeszcze z jagodami:)
Smacznego:)
Źródło:http://kuchniazjadalnia.blogspot.com/2012/07/sos-z-czarnej-porzeczki-do-soikow.html