Wykonanie
Dzisiaj taki przepis - nie przepis. Panuje tu bowiem duża dowolność jeśli chodzi o ilości i produkty. Ale sposób zdecydowanie wart jest uwagi.Po pierwsze - mam mikroskopijny zamrażalnik. A jeśli wcisnę do niego sorbetierę, to już w ogóle nie ma miejsca na nic innego. Marzy mi się taka wielka zamrażarka, otwierana od góry, do której
będę mogła pakować całe mnóstwo letnich
owoców i innych pyszności.
Póki co jednak takiej możliwości nie mam.Po drugie, problem stanowi transport. Niektóre rzeczy tutaj bardzo trudno dostać, a jak już się uda, to ceny są takie, że nie chce się kupować, tylko uciekać. Takie
porzeczki na przykład. Tylko czerwone, w ilościach niewielkich, a w cenach zdecydowanie wysokich. A ja
porzeczki lubię, i to nie tylko czerwone. Są idealne do słodkich ciast, z którymi ich lekko kwaśny smak wspaniale kontrastuje. I chciałabym sobie upiec sernik i muffiny z
porzeczkami, albo zrobić
porzeczkowe lody. I w końcu znalazłam sposób!Byłam w Polsce trzy tygodnie, kupiłam po kilogramie
porzeczki czarnej, czerwone i białej, i zapasteryzowałam je w cukrze. Nic skomplikowanego, choć jest to troszkę czasochłonna zabawa. Efekt jednak jest dokładnie taki, jakiego oczekiwałam -
owoce nie
tracą dużo na jakości (wiadomo, robią się trochę miękkie i mniej wyraziste w smaku, ale nie można
mieć wszystkiego), a do tego wytwarza się pyszny sok, z którego można zrobić
galaretkę, lemoniadę lub jesienią dodawać zamiast
cukru do
herbaty. Same plusy!Poza
porzeczkami można tak przygotować
wiśnie,
jagody,
maliny i
jeżyny. I być może
agrest, ale tego jeszcze nie próbowałam.
Truskawki robią się miękkie i ciapowate (
maliny trochę też, ale za to ten sok - bajka) i takie mi nie odpowiadają. Wolę
truskawkowy dżem.Sposób ten podpatrzyłam u Mamy - w zeszłym roku dostałam od niej kilka słoiczków
wiśni, i są po prostu idealne do ciast!Jeśli więc macie dużo
owoców, a mało miejsca w zamrażarce - ten sposób jest dla Was.
Składniki:(ilość zależy od ilości użytych składników)
owoce:
wiśnie,
porzeczki,
jagody,
maliny,
jeżyny2-3 łyżki
cukru na słoik
Owoce umyć, oczyścić,
wiśnie wydrylować. Układać w słoikach, przesypując
cukrem. Kilka
razy uderzyć słoikiem o stół, żeby
owoce się uleżały, dosypać do pełna.Słoiki mocno zakręcić.Pasteryzować 15-20 minut.Smacznego!Na zdjęciu czerwona i
czarna porzeczka - tak jakoś akurat te dwa słoiczki wpadły mi w ręce.