Wykonanie
Dziś pokażę Wam jak zrobić
sok z czarnej porzeczki bez użycia sokownika. Do gotowania dodajemy za to liście
wiśni, które dodadzą fajnej nuty smakowej naszemu sokowi. W taki sam sposób robiliśmy kiedyś z mamą
soki z aronii. Polecam.
Składniki (proporcje):1 kg
czarnej porzeczki1 kg
cukru (dałam trochę mniej)100 liści
wiśniSposób wykonania:1. Oczyszczone i przepłukane
porzeczki zalewamy
wodą w takiej ilości, by je zakryła. Dodajemy liście
wiśni i całość gotujemy od momentu zawrzenia przez 10-15 minut. Ostawiamy na 12-24 godziny.2. Następnego dnia przecedzamy sok przez gęste sitko. Do soku dodajemy
cukier, zagotowujemy, zdejmujemy pianę, po czym przelewamy sok do przygotowanych wcześniej butelek lub słoiczków i zakręcamy.Smacznego!!!