Wykonanie
Zimą w domowej spiżarni nie może zabraknąć
przetworów z
wiśni.
Wiśnie to idealne
owoce do najsmaczniejszych ciast, deserów i
napojów. Mój sposób jest bardzo prosty.
Wiśnie podgrzewam chwilę z
cukrem.
Cukier rozpuszcza się błyskawicznie nawet bez zagotowania. Wystarczy tylko trochę pomieszać...
Przepis na 6 słoików
wiśni o pojemości około 300 ml plus jeden słoik sokuPotrzebujemy:2,5 kg
wiśni2,5 szklanki
cukruPrzygotowaniePrzepis na FILMIEUmyte i drylowane
wisnie wstawiam w garnku na grzanie. Zaraz dodaję
cukier i mieszam całość do jego rozpuszczenia. Po chwili
wiśnie zaczną się gotować (pojawi się różowa pianka)- nie gotuję ich i natychmiast wyłączam płomień. Odciągam chochlą słoik soku, gdyż zależy mi na tym, żeby w słoikach było jak najwięcej
owoców, co widać bardzo dobrze na zdjęciu a słoik soku przyda się zimą do
herbaty lub domowego
kisielu.
Przetwory sporo osłodziłam, bo
wisnie kwaśne a do ciast lub deserów będą idealne.
Napój zaś i tak trzeba rozcieńczyć.Słoik z
sokiem dokładnie zakręcam a gorące
wiśnie wraz z pozostałym
sokiem wkładam do słoików tak, żeby sok był najmniej dwa centymetry pod zakrętką. Dobrze zakręcam słoiki. Wstawiam do garnka. Wcześniej dno garnka dla pewności można wyłożyć ściereczką, by na wypadek raptownego zagotowania słoiki o niego nie stukały. Zalewam goracą
wodą do wysokości 3/4 słoików i pasteryzuję w szumiącej wodzie około 15 minut, pilnując, żeby się
woda nie gotowała, w temperaturze około 90 stopni C. Zaraz po zagotowaniu warto dla próby szczelności ułożyć słoiki do góry dnem. Jesli któryś przecieka, wymieniam zakrętkę lub wadliwy słoik i powtarzam pasteryzowanie. Wystudzone słoiki przenoszę do piwnicy lub i w inne ciemne, suche i chłodne miejsce.Życzę smakowitych zapasów na zimę!Pozdrawiam Weronika