Wykonanie
Uwielbiam placki z
wiśniami! Smakują mi najbardziej zimą, bo przywołują wspomnienie lata. Aby sobie zapewnić na zimę przyjemność zjedzenia placka z
wiśniami, zawekowałam
wiśnie w słoiczkach, wyjąwszy z nich pestki. Zapewnilam sobie w ten sposób nie tylko
wiśnie do placka ale i pyszny sok. Podaję przepis:1 kg
wiśni1/2 kg
cukruWiśnie umyć, obrać z szypułek i wydrążyć przy pomocy specjalnego urządzenia, lub wykałaczki albo rozgiętego spinacza biurowego. Przesypać
cukrem. nałożyć do wyparzonych słoiczków, zakręcić i wstawić do garnka z
wodą do 3/4 wysokości słoików. Pasteryzować ok.25 min od chwili zagotowania
wody. Zostawic do ostygnięcia w przykrytym garnku – wtedy mają ładniejszy kolor i aromat. Smacznego!