Wykonanie
Bardzo lubię wypieki
drożdżowe z
jagodami. Niedawno robiłam jagodzianki, ale chciałam zrobić jeszcze inne bułeczki. Trafiłam na blog Galeria
chleba i tam znalazłam fajną recepturę. Polecam wszystkim, którzy lubią połączenie
drożdży z
serem i
jagodami! Przepis podaję z moimi modyfikacjami.
Składniki: (wyszło mi 8 drożdżówek)Ciasto:250 g
mąki pszennej - dałam troszkę więcej do podsypania20 g świeżych
drożdży1
jajko125 ml letniego
mleka1/4 szklanki
cukru - w oryginale
miód50 g
masłasólSer:200 g
sera twarogowego1 małe
jajko (troszkę rozbełtanego
jajka zostawiamy do posmarowania drożdżówek)1/4 szklanki
cukru - może być
cukier puder1 łyżka miękkiego
masła1 łyżeczka
cukru waniliowego+ ok. 1 szklanka
jagódSposób przygotowania:1. Robimy rozczyn:
drożdże mieszamy z 2 łyżeczkami
cukru, aż zrobią się płynne, wlewamy połowę letniego
mleka i dodajemy 1 łyżkę
mąki - mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia.2. W międzyczasie do miski przesiewamy
mąkę, wbijamy
jajko, dodajemy
sól,
cukier, roztopione letnie
masło. Dodajemy wyrośnięty rozczyn i zagniatamy ciasto - podsypujemy
mąką, jeśli ciasto jest kleiste lub za rzadkie. Gładkie ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy do podwojenia objętości.3. Składniki na masę
serową miksujemy. Pamiętajmy, aby zostawić trochę rozbełtanego
jajka do posmarowania drożdżówek!4. Z podrośniętego ciasta formułujemy kule, układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w dość dużej odległości. Pozostawiamy w ciepłym miejscu do podrośnięcia na ok. 20-30 minut.5. Kiedy kule się napuszą, w każdej robimy wgniecenie za pomocą dna szklanki, do środka nakładamy po łyżce
sera, posypujemy
jagodami wedle uznania i posypujemy odrobiną
cukru. Boki drożdżówek smarujemy pozostawionym rozbełtanym
jajkiem.6. Drożdżówki wstawiamy do nagrzanego do 200 st. C piekarnika i pieczemy ok. 20 minut.Smacznego!!!