ßßß
 
            
         Składniki:5 małych ziemniaków2 cebule3 jaj ka3 łyżki mlekasól, pieprzzioła prowansalskieplasterki salami, wędzony boczek (opcjonalnie)olej d o smażeniaSposób przygotowania:1. Ziemniaki obie ramy, myjemy, kroimy w plasterki. Obsmażamy je na pa telni z rozgrzanym olejem przez 10 minut, obracamy co jakiś czas talarki ziemniaków, oprószamy je solą i ziołami prowansalskimi. Studzimy.2. Cebulę obieramy, kroimy w kosteczkę i rumienimy na oleju. Pod koniec dorzucamy pokrojone w kostkę salami lub boczek i chwilę smażymy.3. W misce mieszamy jajka, mleko, doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy cebulę z salami i ziemniaki, całość mieszamy i przelewamy na patelnię i smażymy na małym ogniu. Kiedy omlet się zetnie przewra c amy go (pomagamy sobie płaskim talerzem - przykrywamy nim patelnię, odw racamy, a następnie zsuwamy omlet ponownie na patelnię i smażymy jeszcze chwilkę).4. Gotową tortillę (powinna być złota) zsuwamy na talerz, kroimy jak pizzę i podajemy .Smacznego!!!
Składniki:5 małych ziemniaków2 cebule3 jaj ka3 łyżki mlekasól, pieprzzioła prowansalskieplasterki salami, wędzony boczek (opcjonalnie)olej d o smażeniaSposób przygotowania:1. Ziemniaki obie ramy, myjemy, kroimy w plasterki. Obsmażamy je na pa telni z rozgrzanym olejem przez 10 minut, obracamy co jakiś czas talarki ziemniaków, oprószamy je solą i ziołami prowansalskimi. Studzimy.2. Cebulę obieramy, kroimy w kosteczkę i rumienimy na oleju. Pod koniec dorzucamy pokrojone w kostkę salami lub boczek i chwilę smażymy.3. W misce mieszamy jajka, mleko, doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy cebulę z salami i ziemniaki, całość mieszamy i przelewamy na patelnię i smażymy na małym ogniu. Kiedy omlet się zetnie przewra c amy go (pomagamy sobie płaskim talerzem - przykrywamy nim patelnię, odw racamy, a następnie zsuwamy omlet ponownie na patelnię i smażymy jeszcze chwilkę).4. Gotową tortillę (powinna być złota) zsuwamy na talerz, kroimy jak pizzę i podajemy .Smacznego!!!