Wykonanie
Składniki:( Proporcję na ok 100 sztuk średniej wielkości pierogów)Cisto:500g.
mąki pszennej+ do posypania stolnicy ( ja miałam poznańską , bardzo dobrze się nią pracuję)1 szklanka
mleka w temp. pokojowej2 łyżki
oleju roślinnego1 łyżeczka
soliFarsz:0,5 kg. ugotowanych
ziemniaków1 kg. surowych
ziemniaków2
cebulesól,
pieprzolej do smażenia
Przygotowanie:Farsz: Surowe
ziemniaki obrać umyć zetrzeć wraz z
cebulą na tarce o dużych oczkach, odstawić na 30 min.Ugotowane
ziemniaki przecisnąć przez praskę lub dokładnie ugnieść.Z surowych
ziemniaków odlać wytworzony płyn , połączyć z ugotowanymi
ziemniakami.Na patelni rozgrzać
olej , smażyć
ziemniaki na rumiano co chwila mieszając by nie powstał placek.Ciasto:Składniki na ciasto zagnieść razem aż będzie gładkie i elastyczne. Odrywać po kawałku , rozwałkowywać cienkie placki na stolnicy/blacie oprószonym
mąką ,wykrawać kółka za pomocą szklanki/kufla lub specjalnego przyrządu do pierogów. Na każde kółko nakładać ok.1 łyżkę farszu , zlepić dokładnie pierogi.W garnku zagotować
wodę z odrobiną
oleju ( dzięki temu pierogi się nie posklejają) , gotować pierogi porcjami do wypłynięcia na wierzch , wydobywać łyżką cedzakową.Podawać na ciepło np. z roztopionym
masłem lub odsmażone na patelniSmacznego