Wykonanie
Na blogu Eksplozja smaku znalazłam przepis na taką
cukinię. Jest naprawdę przepyszna! Jest to smakowita alternatywa dla
cukinii faszerowanej
mięsem mielonym .
Składniki:2 nieduże
młode cukinie1
pierś z kurczaka1
cebula2 ząbki
czosnkupół
czerwonej papryki4 łyżki
kukurydzy konserwowejkawałek
żółtego serasól,
pieprzSposób przygotowania:1.
Cukinie myjemy, odcinamy im ogonki, przekrawamy wzdłuż na pół.2. Łyżeczką wydrążamy środki, tak aby powstały łódeczki. Wydrążony miąższ zachowujemy.3. Siekamy
cebulę i
czosnek, podsmażamy na patelni, dodajemy wydrążony miąższ z
cukinii, a następnie
pierś z kurczaka pokrojoną w kostkę. Na koniec dodajemy pokrojoną w kostkę
paprykę i całość chwilę dusimy.4. Kiedy masa trochę przestygnie dodajemy do niej surowe
jajko i
kukurydzę, całość doprawiamy i mieszamy. Gotową masą napełniamy
łódki z
cukinii. Przekładamy do żaroodpornego naczynia, podlewamy odrobiną
bulionu (może być z kostki) i zapiekamy ok. 20-30 minut.5. Pod koniec pieczenia nakładamy tarty
żółty ser na
cukinie i zapiekamy, aż
ser się rozpuści.
Smacznego :)