Wykonanie
Zachwyciła nas ta prosta zapiekanka, przyrządza się ją szybko, jest bardzo sycąca i miła dla oka, bardzo polecam :)
3
filety z kurczakamała puszka
kukurydzy lub 0,5 normalnej1 strąk
czerwonej papryki1 strąk
zielonej papryki1 fioletowa
cebula2 garście
makaronu (dałam świderki)0 , 5 - 3/4 paczuszki mieszanki przyprawowej kebab-gyros (Prymat)
sól,
pieprz2 ząbki
czosnku100 - 150 gram
sera żółtegoKurczaka kroimy w kosteczkę, obsypujemy
przyprawą gyros, wstawiamy do lodówki na minimum 30 minut, następnie przesmażamy wraz z pokrojoną w paseczki
papryką, posiekaną
cebulką, przeciśniętym
czosnkiem, na niewielkiej ilości
oleju, następnie podlewamy
wodą ( taką ilością, żeby sięgała 3/4 wysokości
mięska), dusimy na średnim ogniu pod przykryciem przez około 15 minut, do zredukowania sosu, następnie doprawiamy
solą i odrobiną
przyprawy gyros, zestawiamy z gazu.
Makaron gotujemy wg instrukcji na opakowaniu, odcedzamy, dodajemy do
mięska z warzywami, dodajemy odsączoną
kukurydzę, wszystko mieszamy.Do natłuszczonej
olejem formy żaroodpornej wsypujemy naszą mieszankę, posypujemy
przyprawą i startym na dużych oczach
serem żółtym, zapiekamy do roztopienia
sera czyli u mnie 20 minut w temperaturze 200 stopni.Potrawę można podać z
sosem majonezowo -
ketchupowym, takim jak do sałatki Gyros.