Chyba jedna z moich ulubionych zapiekanek,ale nie tylko. Moje chłopaki również lubią zapiekanki,zwłaszcza młodszy. Najczęściej przygotowuję ją na kolację,czasem na obiad.Składniki:pierś z kurczaka400 g makaronu2 czerwone paprykicebula1 opakowanie warzyw na patelnie25 dag sera żółtego3 łyżki oleju4 ząbki czosnkuprzyprawa gyrossól i pieprz1/2 szklanki śmietany 12 %Makaron ugotuj al dente w osolonej wodzie. Ser zetrzyj na tarce.Pierś z kurczaka pokrój w kostkę,dopraw solą,pieprzem i przyprawą do gyrosa. Usmaż na złoty kolor.Papryki pokrój w kostkę,a cebulę w piórka. Wszystko wrzuć na patelnię wraz z mrożonymi warzywami. Całość dopraw solą i pieprzem.Warzywa duś na małym ogniu przez ok. 15-20 minut, od czasu do czasu mieszając.Czosnek przeciśnij przez praskę i wymieszaj ze śmietaną oraz szczyptą soli. Tak przygotowany sos wymieszaj z makaronem i ok. 1-2 garściami startego sera.Naczynie żaroodporne posmaruj odrobiną oleju i wyłóż do niego makaron.Na makaron wyłóż mięso,a na mięso warzywa. Całość posyp odrobiną sera.Piecz w temp 180 C. przez ok. 30-40 minut. Około 5 minut przed końcem pieczenia zapiekankę posyp pozostałym serem.