Wykonanie
Aromatyczne i szybkie do przygotowania danie
z piersi kurczaka i
ryżu. Smak dla
kurczaka nadaje
przyprawa gyros składająca się z:
papryki,
oregano,
rozmarynu,
kolendry,
bazylii,
majeranku,
curry,
ziela angielskiego,
gałki muszkatołowej, cząbru,
tymianku i
kminu rzymskiego. Gyros nadaje potrawie lekko pikantny smak.Składniki:podwójna
pierś z kurczaka2
cebule2 ząbki
czosnku1 - 2
papryki czerwone2 łyżki
przyprawy gyros2 łyżki
sosu sojowegosólpieprz4 łyżki
oleju2
torebki ryżu (200 g)Przygotowanie:
Kurczaka umyć, oczyścić z żyłek, pokroić na małe kawałeczki.Do pokrojonego
kurczaka dodać
przyprawę gyros, 2 łyżki
oleju, 2 łyżki
sosu sojowego,
czosnek przeciśnięty przez praskę, dokładnie wymieszać.
Paprykę i
cebulę pokroić na drobne kawałeczki.Na głębokiej patelni lub w woku rozgrzać 2 łyżki
oleju i wrzucić przyprawioną pierś.Po 10 minutach do smażącego się
kurczaka dodać
cebulę.Dusić kolejne 10 minut najlepiej pod przykryciem, sprawdzić miękkość i smak
kurczaka, ewentualnie dodać
soli lub
pieprzu do smaku.Dodać
paprykę i dusić jeszcze nie więcej niż 5 minut.W międzyczasie można gotować
ryż, w lekko osolonej wodzie, 15 minut jeśli jest w torebkach lub tyle ile jest podane na opakowaniu. Ugotowany
ryż odsączyć i wymieszać z
kurczakiem, aby
ryż wchłonął sos powstały podczas smażenia
kurczaka (nie gotować).