Wykonanie
na 3 osoby
makaron duże muszle6-7 szt na osobę
pierś z kurczaka podwójnapół
papryki czerwonejpół
cebuli2 ząbki
czosnkusólpieprz kolorowy grubo mielonypapryczka słodka mielona1 łyżka
suszonych pomidorówtłuszcz do smażenia
żółty ser do posypania
chiński sos słodko pikantny
Makaron ugotować w osolonym wrzątku, wypłukać w zimnej wodzie i rozłożyć by muszle się nie posklejały.
Mięso pokroić w kostkę możliwie drobną. Na patelni rozgrzać tłuszcz, wrzucić posiekaną
cebulę i
czosnek oraz
mięso. Mieszać aż się zetnie i nie będzie się już sklejać. Dodać
paprykę pokrojoną w kostkę i doprawić do smaku papryczką, dodać również
suszone pomidory i mieszając smażyć aż wszystko się przyrumieni.Nadzieniem nadziać muszle, ułożyć w naczyniu żaroodpornym, posypać
żółtym serem i zapiec tylko do rozpuszczenia
sera i podgrzania. Podawać polane
chińskim sosem słodko kwaśnym.
Drugi pomysl na muszle .. np kiedy nam trochę zostanieMuszle pod beszamelem zapiekane..Włożyć muszle do kamionkowych miseczek. Z 2 łyżek
masła i 3 łyżek
mąki zrobić jasną zasmażkę, dodać stopniowo ok 1 szkl
mleka, doprawić
solą i
pieprzem oraz
imbirem. Zmiksować sos blenderem.Sosem zalać muszle w miseczkach .. położyć na każdej plaster
pomidora i posypać
żółtym tartym
serem oraz odrobiną
oregano i zapiec.Przepis opublikowany w